Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet efter Axel är fyllt av glädje

/

Axel var född i Gårdskär 1919, yngste son till Lovisa och Albin Lundgren. Hans far, som var strömmingsfiskare, omkom tragiskt 1923 i en svår storm i Gävlebukten.

Annons

Trots detta blev fisket det naturliga yrkesvalet för Axel. Efter militärtjänst i flottan under 1930-talet återgick han till fisket, där avsättningen för strömming under kriget var mycket god. Under vintrarna arbetade han som stuvare i Skutskärs hamn.

Axels stora intresse var emellertid båtar och motorer. Han var nog den siste i Gårdskär som kunde få en gammal Säffle-10:a att starta, vilket han med stolthet visade under Gårdskärs kulturdagar 2007. Han var en teknisk naturbegåvning och den motor han inte kunde laga, den fanns inte. När fisket blev sämre och efterfrågan på strömming minskade blev Axel därför en uppskattad reparatör vid kraftverken i både Älvkarleby och Lanforsen. Från 1960 blev han fast anställd som operatör i träflisningen vid Skutskärsverken.

Intresset för hav, båtar och fiske delade han med sin bror Svante och tillsammans drog de upp mången ädel fisk. Axel var mycket noga med vem han fiskade, han gillade inte att behöva ge instruktioner i båten. Med Svante gick det bra: Vi sa aldrig nåt. Det behövdes inte.

Axel bodde, med sin hustru Annhild kvar i fädernehemmet i Skarpvret i hela sitt liv. Annhild avled 2008.

Minnet efter Axel är fyllt av glädje och saknaden är stor.

Närmast anhöriga är sonen Gunnar och dottern Agneta med familjer samt brorsbarn med familjer.

Britta Mattsson

Bengt Lundgren

Mer läsning

Annons