Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olles kunskap visade vägen

OLLE SELLÉN, Strömsberg, som avled 2 september 84 år gammal.

Annons

Vi har nåtts av beskedet att Olle Sellén har lämnat sitt liv på jorden. Han fick ett långt och innehållsrikt liv, icke desto mindre smärtsamt kommer beskedet.

Olle var en människa med stor integritet, han var ödmjuk och tillmötesgående.

Vi lärde känna Olle i början av 1990-talet då vi köpte Strömsbergs kraftstation. Han skötte då stationen, liksom hans far hade gjort tidigare. Olle hade då yrkeslivet som elektriker och chefselektriker inom Stora Kopparbergs AB bakom sig. Vi fick ta del av hans gedigna erfarenheter och det hade avgörande betydelse för hur problemfritt vi kunde fortsätta att köra kraftverket.

Olle kände till mycket om byggnaden som han verkat i under så många år. Det var alltid lika intressant att lyssna till honom om forna tiders händelser i Strömsberg och Norduppland. Mycket fick vi lära oss om Bruket, Tämnarån och livet i området under hans och hans fars tid.

Olle skötte vattenkraftverket i Strömsberg fram till början av 2000-talet. När krafterna avtog kunde han med erfarenhet och ihärdighet som verktyg uppnå vad han ville ha gjort. Han var mån om Strömsbergs enda kvarvarande industri med roterande maskin, som ett minne från tiden när verksamheten var livlig i Strömsbergs Bruk.

Det var många gånger vi stod inför svårigheter när Olle med sin kunskap och finurlighet smidigt kunde visa vägen.

Olle hade en fin gammaldags arbetsmoral av den sorten som var förutsättning för människor som byggde upp välfärdssamhället. Om fler människor i dag levde med Olles samvetsgranna moral skulle vårt samhälle vara bättre rustat för framtiden.

Det har varit givande och lärorikt för oss att få känna Olle.

Våra tankar går till Kerstin, Olles hustru sedan ungdomen, och till deras barn och barnbarn.

Vännerna Solveig och Tommy Thorsell

Mer läsning

Annons