Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi

/

Docenten och industrimannen NILS LANDQVIST, Göteborg, som avled 2 oktober 86 år gammal.

Annons

Det var något han såg, Hugo Stenbeck, grundare till investmentbolaget Kinnevik, när han mötte den unge Nils Landqvist i dennes barndomsort Rydboholm. Det han såg var en talang utöver det vanliga, värd att stötta ekonomiskt till en civilingenjörsexamen på Chalmers , som togs 1948. Och eftersom Nils Landqvist gärna ville fortsätta för att kunna doktorera fortsatte stödet, också genom att studierna kunde kombineras med forskning på textilföretaget Rydboholm där familjen Stenbeck var delägare.

1958 blev Nils Landqvist teknologie doktor, dessutom med docentkompetens, på Chalmers. Ett halvt sekel senare, 2008, blev han därmed också jubeldoktor där.

Nils Landqvist avancerade till vice vd i Rydboholm men hade lovat Hugo Stenbeck att ställa upp i det Kinnevikkontrollerade skogsbolaget Korsnäs om det behövdes.

1963 kom samtalet och en över 30 år lång period som först vice vd, vd och styrelseordförande i Korsnäs började. Ja, Nils fungerade i praktiken som vd nästan från början, när han gjorde om organisationens sätt att arbeta så att alla drog åt samma håll.

Nils Landqvist hade respekt med sig. Respekten kom framför allt för hans kunnande. Det gällde att vara påläst i kontakterna med Nils. För det var han själv, inte bara i det som gällde Korsnäs utan i det mesta.

Hans kunnande och engagemang märktes till exempel genom ett kvartssekellångt arbete i Industriförbundet, som ordförande 1979–1981, men också i mer informella sammanhang som när han ordnade debattaftnar på Korsnäs med bland annat dåvarande domprosten Ludvig Jönsson.

Respekten kom också av att med ett omvittnat ekonomiskt sinnelag lotsa Korsnäs till att bli ett av de ledande skogsindustribolagen med stabila och starka finanser. Samarbetet med de fackliga organisationerna var mycket gott.

I skogsbranschen kallades han docenten. I Korsnäs var han Landqvist, utom för de närmaste, där han var Nils.

När Jan Stenbeck tar över som huvudman i Kinnevik 1977 inrättar han en ledartrojka med sig själv Nils Landqvist och Arne Westerberg, chef för Sandvik. Det är de två industrimännen som måste hålla sina bolag i trim för att Kinnevik ska ha medel till nya investeringar.

Nils Landqvist blir senare även ordförande i Kinnevik, en post han lämnar 1993. Då har han några år tidigare, 1989, fått regeringens medalj Illis Quorum av 12:e storleken för mångåriga och förtjänstfulla insatser för svensk industriell utveckling.

Allt Nils gjort under sina år får förstås inte plats här.

Som att Rydboholm under några av de svåra textilåren till god del levde på de patent Nils Landqvist tagit som forskningschef. Bakgrunden till sitt kanske viktigaste patent, som handlade om krympning av viskos, beskrev han dock som att han trodde att han var smart, men först i efterhand förstod att han seglat utan sjökort i ett vatten fullt av grynnor men med försynens skull undvikit alla. Mängden patent talar dock ett annat språk.

Kunnig, engagerad, nyfiken och redo att hugga i, sådan var Nils Landqvist. Hugo Stenbeck visste vad han såg.

Närmast anhöriga är hustrun Anna, döttrarna Louise och Helene samt sönerna Lars och Anders med familjer.

För kollegor och medarbetare inom Kinneviksfären

Stig Nordin, före detta vd Kinnevik och Korsnäs

Mer läsning

Annons