Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi Bibbi Hagberg

Specialläraren och port-rättfotografen Bibbi Hagberg, Hässleholm, avled 26 september 2008. Hon blev 83 år gammal.
Bibbi var dotter till överste Knut Hagberg och hans hustru Elsa, och syster till framlidne dr. Sven Hagberg.

Annons

Bibbi kom till Syd-afrika 1947, på inrådan av sin bror, doktor Sven Hagberg. Bibbi hade under en tid varit svårt sjuk i reumatisk feber och Sven ansåg att Bibbis enda chans att överleva var att bosätta sig i ett milt klimat.

Under första tiden drygade hon ut kassan med att samla snäckor som hon fogade samman till små vackra figurer. Dessa såldes på Svenskt Tenn. Efter en tid fick hon börja arbeta hos en porträttfotograf (Douglas) och lärdes upp av honom, de blev ett par.

Under en period reste de båda, på uppdrag av Kodak och National Geographic, runt i ett krigshärjat Europa för att dokumentera detta. Efter tio år tillsammans, dog Douglas under tragiska omständigheter och Bibbi blev ensam med en sorg som hon nog aldrig riktigt kom över.

Bibbi bestämde sig för att återvända till Sverige. Till att börja med var hon en period hos hovfotograf Wellinder i Stockholm, men valet av bostadsort kom att bli Sandviken, där Bibbi hade tillbringat alla sina sommarlov hos sin mormor och morfar som var kyrkoherde.

Medan Bibbi ordnade sin tillvaro – starta en fotoateljéfirma och skaffa bostad – bodde hon hos oss. Bibbi kom att bli en familjemedlem i familjen Jönsson och hon var självklar som gudmor till mig, Marie.

Efter ett antal år fick Bibbi ta ett nytt beslut i sitt liv. Hon var behövd av såväl sin bror som av sina föräldrar och flyttade till Hässleholm där hon samlade sin familj omkring sig.

Hon utbildade sig till lågstadielärare med speciallärarkompetens, vid lärarseminariet i Gävle och i Malmö, och arbetade med det till långt efter sin egentliga pensionsålder. Hon var aktiv i afasiföreningen och undervisade pensionärer i engelska. Hon älskade att resa, gärna långt. En gång om året till Sydafrika – fram till 2005, då en stroke ändrade hennes liv.

Bibbi lät sig aldrig hindras av konventioner, trots att hennes uppväxt hade kunnat få sådana konsekvenser. Hon var en oerhört kreativ person som alltid fann på råd, inte bara för sig själv utan i synnerhet för andra. Med sitt milda sätt har hon under åren lotsat många genom livets svårigheter, givit tröst, hjälp, uppmuntran och mycket beröm. Om hennes bror Sven, sas det att han var ”de drabbade människornas advokat och försvarare”. Om Bibbi kan man säga att hon var de drabbade människornas barmhärtiga samarit och hon hade en försonande och förlåtande inställning till de flesta.

Mer läsning

Annons