Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigge var som en mentor för de yngre

/

Annons

Allas våra liv ska en dag nå sin ände. Sigge Lindwalls liv blev långt och, som vi förstår lyckligt. Med sin Gurli och med sitt engagemang för kultur och särskilt bildkonsten. Som alla sanna humanister hade Sigge förmågan att se både historien och nutiden, samtidigt som han blickade framåt. En sådan person är viktig i ett samhälle, på en ort och för oss alla. Desto större blir nu tomrummet efter Sigge.

Sigge Lindwall var med redan på 50-talet när Sandvikens första konsthall blev till, något som på den tiden väckte stor uppmärksamhet. Han blev konsten hängiven och Sandvikens främste eldsjäl inom området. Desto mer upprörd blev han när konsthallen lades ner för ett antal år sedan. Det kunde han inte förlika sig med. När många både unga och gamla engagerade sig och bildade KRIS, Konstens Rum i Sandviken, med syfte att få konsthallen öppnad igen, var han självfallet med. Trots sin relativt höga ålder var han den i föreningen som var mest radikal och stridslysten. Det var härligt för oss att få uppleva.

Sigge Lindwalls livsgärning var Tallbo, Ecke Hedbergs konstnärshem, som han räddade och väckte till liv. Det finns inte många verksamheter som är så välorganiserade både vad gäller utställningar som skötsel av byggnader, tomten och ekonomin. Och som, till övervägande delen genomförs helt med ideella krafter. Tack vare det kommer verksamheten att leva vidare även om dess skapare gått ur tiden. Sigge har uppfostrat nya eldsjälar.

Den största betydelsen har kanske ändå Sigge Lindwall haft för många unga med konstnärliga intressen och ambitioner. För dem har Sigge varit mentor, uppmuntrat och gett stöd. Många nu verksamma konstnärer vittnar om det. Flera osäkra på sig själva och med en känsla av att inte passa in i de gängse banorna. Då fanns Sigge till hands, ställde upp och gav självförtroende.

Sigge Lindwall var en tydlig profil i Sandviken, alltid vänlig, begåvad och påläst. Hade alltid tid för samtal. Vi saknar honom redan!

Daniel Palmberg, Pamela Törn Skoglund, Lars Westerman, Åsa Wirén Jonsson

Sandvikens konsthall

Mer läsning

Annons