Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Olof Ulfvin var med om att modernisera Sandvik

/

SVEN-OLOF ULFVIN, Sandviken, avled 1 januari i sitt hem i en ålder av 77 år.

Annons

Sven-Olof Ulfvin föddes 1931, växte upp i Enköping och tog studentexamen där 1952. Efter militärtjänst studerade han vid KTH och utexaminerades 1959 som bergsingenjör efter ha gjort examensarbetet i Martinverket vid dåvarande Sandvikens Jernverk.

Samma år anställdes han som produktionsansvarig för Martinverket. Uppgiften ställde stora krav på förmåga att stegvis modernisera de gamla processerna men också att ta vara på personalens långa erfarenhet.

1968 utnämndes han till chef för Pressverk 62 inom Rörtillverkningen, en verksenhet som tillkom 1962, och som då var den största investeringen i Sandvikens Jernverks historia. Den representerade både en ny teknik och en ny produktinriktning från kolstål till rostfria stål.

Sven-Olof kom som chef för Pressverket att spela en nyckelroll när det gällde att vidareutveckla extrusionstekniken, att anpassa den till nya stålsorter och att öka kapaciteten och produktiviteten i takt med marknadens krav.Under 1980-talet fortsatte Sandvik att öka sin tillverkning av sömlösa rör genom att också bygga produktionsanläggningar och göra förvärv utanför Sverige. Sven-Olof lämnade därför 1991 produktionsansvaret för Pressverket för att ägna sina krafter och sin kunskap åt att samordna rörinvesteringarna i Sandviken och vid de nytillkomna enheterna. Bland annat uppfördes ett nytt pressverk i Scranton,USA. Han lämnade sin anställning med pension 1996, men hans kunskaper togs även därefter i anspråk. Som konsult bidrog han bland annat till ombyggnaden av en extrusionspress i Indien. Hans arbete gav honom ett stort nätverk över hela världen av kollegor och representanter för kunder och leverantörer.

Utöver sitt arbete hade han också omfattande sociala och kulturella intressen. Han var tidigt aktiv i FUB, som verkar för utvecklingsstörda barn, och var under många år ordförande i lokalavdelningen för Västra Gästrikland. Som pensionär kunde han ägna mer tid åt sitt konstintresse som styrelsemedlem och ordförande i Konstföreningen Oden och åt att njuta av musik och litteratur. Under ett antal år gjorde han och hans hustru Marianne också många resor i och utanför Europa, bland annat vinresor med Munskänkarna.

Några år in på 2000-talet drabbades Sven-Olof av beskedet att han led av en allvarlig blodsjukdom, som krävde en tung medicinsk behandling, och som kom att begränsa hans tillvaro.

Med stöd från sin hustru och sjukvården, ett stort eget engagemang och en enorm livsvilja kämpade han mot sjukdomen och fortsatte att odla sina intressen. Ett av ljusen i tillvaron blev att han fick se två barnbarn komma till världen och växa upp.

Många är de vänner och kollegor i Sandviken och runt om i världen, som bevarar honom i ljust minne för hans stora personlighet, humor och engagemang för sin omgivning.

Närmast anhöriga är hustrun Marianne och sönerna Jan och Anders med familj.

Mer läsning

Annons