Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tigern” lyfte den svenska hockeyn

/

Brynäs IF och Gävle har förlorat en av sina allra största profiler, Lennart ”Tigern” Johansson.

Annons

Lennart är borta men det han gjort kommer alltid att finnas kvar. Inte minst de sju guld han som spelare vann med Brynäs, och det guld han som tränare vann till klubben 1980. Totalt blev det tio säsonger som spelare i Brynäs IF för Lennart ”Tigern” Johansson. Han var med och tog Brynäs nio första SM-medaljer i rad. Sju guld och två silver under perioden 1964–1972. Han spelade totalt 228 matcher i Brynäströjan med 98 mål och 82 assist som resultat. Dessutom spelade han 39 matcher med landslaget och var med och tog ett OS och VM-silver 1964. Efter avslutad spelarkarriär kom Lennart Johansson sedan tillbaka till tBrynäs som tränare under säsongerna 79/80 och 81/82 vilket resulterade i ytterligare ett SM-guld med Brynäs.

Lennart brukar omnämnas som Brynäs IF:s bästa värvning någonsin. Efter att han 1962 kom till klubben blev han snabbt en av de största drivande krafterna i Brynäs, och med sin vinnarinstinkt och outtröttliga träningsvilja var han ytterst delaktig till att göra Brynäs till ett mästarlag. Han ställde höga krav på både sig själv och sina medspelare. Lennart var alltid rakt på sak, och sa alltid vad han tyckte och tänkte, något hans medspelare fick erfara. Om hans och lagets framgångar var han tydlig: ”Vi tränar helt enkelt mer än alla andra, och när de börjar träna lika hårt som oss tränar vi ännu mer”.

Den inställningen gjorde inte bara honom till en mästare utan även alla som fanns omkring honom. Den inställningen lyfte inte bara Brynäs IF utan hela den svenska hockeyn till en annan nivå. För de unga spelare han själv såg till kom till Brynäs var han som en far som han sporrade att ständigt prestera bättre och jobba hårdare. Många av dem blev sedermera världsstjärnor.

Lennart spelade för märket på bröstet och gav aldrig upp. Ingen hörde någonsin Tigern gnälla över skador, förluster eller träningar. Tigern gnällde inte, han sa som det var. Lennarts ärlighet hans smittande leende kommer vi att för alltid ha med oss.

Lennart var inte bara med och skapade Brynäsandan; han personifierade den, det var ur honom som den sprang. Han hatade att förlora och just den inställningen gav oss alla så otroligt många vinster och så fantastiskt mycket glädje. Men nu har vi förlorat Lennart ”Tigern” Johansson. Vi är många som sörjer hans hastiga bortgång. Vila i frid, Tigern.

Lennart ”TIGERN” Johansson, Gävle, avled 24 oktober 69 år gammal.

Hans-Göran Karlsson
klubbdirektör Brynäs IF

Mer läsning

Annons