Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödskallejakt i Europa

/
  • Den ultimata dödskallesemestern inkluderar ett besök hos de 8 000 mumierna i katakomberna i Cappuccini utanför Palermo.
  • De mörka katakomberna under Paris gator har blivit sista viloplats för miljontals parisare.
  • Dagligen besöker 1 600 levande själar de döda tjugo meter under Paris gator.
  • Skallar med yxhugg och kulhål i pannan ligger likt metertjock isolering i de smala gångarna i Paris katakomber.

Bus eller godis och flinande jättepumpor i all ära, men ärligt talat, en riktig halloween kräver väl äkta skelett? Fira en läskig helg bland döda någonstans i Europa.

Annons


130 trappsteg ner i underjorden härskar Hades. Fukt, mörker och sex miljoner skelett. Steg knastrar och skuggor dansar på de platser där det finns lite svagt ljus. På flera ställen i Paris 30 mil katakomber delar sig vägarna och bildar labyrintiska gångar in i mörkret. Höga järngaller hindrar besökare att gå fel, men många obehöriga gäster har ändå tagit sig ner och förirrat sig här och flera har mött döden. Där de så småningom hittats sitter nu små minnesskyltar. Efter flera hundra meter mörker öppnar sig ett bergrum med en lektion i fransk revolution: giljotiner och avhuggna huvuden som bars runt på pålar av revolutionärerna. Dessutom finns en sista varning: "Stopp, det här är dödens kejsardöme".

Av hälsoskäl och stank började man 1786 att tömma Paris kyrkogårdar som utvecklats till en veritabel smitthärd och på sina ställen nått en höjd av flera meter över gatan. Under femton månader sågs nattetid fackeltåg med sjungande präster frakta uppgrävda ben och ruttnande kroppar i övertäckta kärror mot en ny viloplats i romartidens underjordiska kalkstensbrott. Men det är ingen fridfull viloplats, för katakomberna har alltid varit ett populärt utflyktsmål. Karl X hade rediga partaj här och under andra världskriget var det ett tillhåll för den franska motståndsrörelsen. Nu besöker dagligen 1 600 levande själar de döda tjugo meter under Paris gator.

Tunga sarkofager och skallar med yxhugg och kulhål i pannan ligger likt metertjock isolering i de smala gångarna. Tystnaden är kompakt, ögonhålor stirrar och ibland viskas och fnissas det någonstans, men mest är det tyst. Stenplattor med inskriptioner berättar varifrån de tätt packade benen kommer.
"Inget lif utan död, ingen död utan lif" står det på en av skyltarna. Tillsammans med en dikt av Johan Olof Wallin är den också av någon anledning signerad Prins Oscar av Sverige, 7 maj 1867.

1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy (Place Denfert-Rochereau), 75014 Paris
Denfert-Rochereau
38, 68
Tisdag-söndag 10-17
8 euro/vuxen, 4 euro/ungdom, barn under 13 år gratis


Det är förbjudet att fota med blixt, så ta med en ficklampa.
Gågatan Rue Daguerre ligger vid nedgången till katakomberna. Här köper man ost i ostbutiken, vin i vinbutiken och en smarrig baguette hos bagaren. Köp och njut i någon av alla mysiga små parkerUtanför Kutna Hora i Tjeckien är döden konst. 40 000 skelett dekorerar den lilla Kostnicekyrkans krypta. Benresterna var offer för digerdöden och husitkrigen och grävdes på 1400-talet upp för att göra plats för nya döda. Kyrkogården var nämligen mycket populär då den sades vara beströdd med jord från självaste Golgata. 1511 förbarmade sig en halvblind munk över benresterna och staplade dem i sex pyramider i kapellet. Där blev de liggande i över tre sekel innan träsnidaren Frantisek Rent på 1870-talet använde dem till ljuskronor, vapensköldar och andra dekorationer.

Sedlec, 2 kilometer utanför Kutna Hora, 6 mil från Prag (det går tåg från Prag)
Dagligen 8-18, något kortare under lågsäsong
50 koruna = cirka 20 kronor + en liten avgift om du vill fotograferaUnder den 2 000-åriga vägen Via Appia Antica i Rom myllrar miltals av labyrintiska katakomber där man århundradena efter Kristus begravde de döda. Enligt den tidens lagar fick kristna inte begravas innanför stadsmurarna. Två miljoner kroppar lades i nischer och kryptor, men när goter, longobarder och vandaler invaderade staden på 400-talet plundrades gravarna och därför finns inte särskilt mycket till skelett att beskåda i dag.


Via Appia Antica 126
8.30-12 och 14.30-17.30, stängt onsdagar


Via Appia Antica 136
8.30-12 och 14.30-17.30, stängt söndagar


Via delle Sette Chiese 282
8.30-12 och 14.30-17.30, stängt tisdagar

I kyrkan Santa Maria della Conceziones krypta smyckas väggarna av 4 000 kapucinermunkars skallar och ben, hopbundna till religiösa symboler, under devisen: "Det du är, var vi en gång. Det vi är kommer du att bli."
Via Veneto 27
9-12 och 15-18, stängt torsdagar


Madonna della Pacekyrkan rymmer 8 000 mumier. Från 1500-talet fram till 1920 har förmögna sicilianare i galaklädsel lagts på hyllor eller hängts i krokar längs katakombernas makabra gångar. Kropparnas skick är allt från Frankenstein-lookalikes i vaxgul hudkostym och stirrande ögon till avfallna kroppsdelar och kött- och hudfria skelett i frack. Bäst bevarad är den lilla tvååriga flickan Rosalia Lombardo som är så gott som intakt.

Cappuccini, utanför Palermo
9-12 och 15-17, stängt söndagar
1,50 euro;
Kameraförbud!feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons