Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsstöten för Dannemora gruva – vd talar ut

Dannemora gruva avvecklas snart.

Driften vid Dannemora gruva lades först ner 1992. Verksamheten togs upp igen för tre år sedan och i mars gick företaget i konkurs. Bolaget har det sista året varit under rekonstruktion och i mars tog en konkursförvaltare över. Sedan den sista intressenten av gruvan hoppat av är nu planen att lägga ner gruvan, enligt Ralf Nordén, som var vd för Dannemora Mineral.

– Vi ska avetablera gruvan så gott det går. Länsstyrelsen kan ställa olika miljökrav på oss och vi vet inte exakt vad det handlar om. En del giftiga vätskor som olja ska bort och en del bergsmassa ska tillbaka ner under jord. Våra åtgärder kommer bero på hur mycket pengar det finns kvar i konkursboet.

Bakom konkursen låg att världsmarknadspriset på järnmalm sjunkit med 70 procent från den högsta noteringen, enligt Ralf Nordén.

– Gruvan hade aldrig startat igen om det här kunnat förutses. Det blev brist på kapital och investerare blev tveksamma till Dannemora och till gruvbranschen. Investeringarna har överlag gått ner oerhört det sista året.

Fortfarande jobbar omkring 15 personer kvar vid gruvan. Som mest arbetade 125 anställda där i år och omkring 100 personer för andra företag.

De flesta anställda vid Dannemora Mineral har fått nya jobb, men Ralf Nordén vet inte exakt hur många.

– Det har gått bättre än de mardrömsscenarier som jag hade. Få har blivit arbetslösa. De flesta har fått jobb inom sina områden, som kontorsanställda, maskinoperatörer och geologer.

Omsättningen för affärer och restauranger vid Dannemora har självklart gått ner något sedan det var som mest aktivitet vid gruvan, enligt Ralf Nordén.

LÄS OCKSÅ:

Arbetare utsattes för livsfarlig asbest vid Dannemora gruva