Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsstöten för SOS Alarm

När landstingen kräver fler sjuksköterskor måste SOS Alarm spara in på operatörerna.

Det är huvudförklaringen till att larmcentralen i Gävle med 19 anställda nu läggs ned.

– Den fysiska placeringen är inte lika viktig tack vare den tekniska utvecklingen, säger Sverker Petersson, regionsansvarig.

Totalt berörs 40 SOS-operatörer när SOS Alarm nu ser över verksamheten. Utöver Larmcentralen i Gävle med 19 anställda läggs även centralerna i Eskilstuna och Skellefteå ned.

Anledningen är främst att landstingen i sina senaste upphandlingar börjat ställa krav på att fler SOS-operatörer ska vara utbildade sjuksköterskor. Mellan 2009 och 2011 fördubblades antalet sjuksköterskor inom SOS-alarm och det, liksom den ständigt pågående teknikutvecklingen, gör att företaget måste spara in på andra håll.

– Vi måste ha en budget i balans och då har vi inte råd med spetskompetens överallt, säger Sverker Petersson, regionsansvarig på SOS Alarm.

Hur mycket pengar nedläggningarna kommer att spara vet han dock inte, det handlar mer om att säkerställa ekonomin inför framtiden.

Sverker Petersson understryker att nedskärningarna inte kommer att påverka de hjälpsökande som ringer 112.

Redan i dag kopplas samtal från Gävleregionen till andra larmcentraler om det är upptaget. SOS Alarm slutar dessutom att erbjuda trygghetstjänster (möjligheten att koppla olika typer av hemlarm till larmcentralerna), vilket frigör medarbetare till andra uppgifter.

Fackforbundet Unionens centrala förtroendeman inom SOS Alarm, Lise-Lotte Bäckström, är inte förvånad över företagets åtgärder.

– Det är jättetråkigt för det är många som har jobbat länge i Gävle. Men vi har vetat om situationen och har förståelse för beslutet, säger hon.

Andreas Holmlund, ordförande i ambulanssjukvårdarnas fackförbund Alarmförbundet, ser dock potentiella problem med nedläggningarna.

– I och med centraliseringen kan man tänka sig att lokalkännedomen blir sämre, och ibland är det svårt för oss att hitta när det inte finns en gatuadress att gå efter, säger han.

Men Sverker Petersson menar att operatörerna har både utbildning och tekniska verktyg för att kunna hantera sådana problem.

– Den fysiska placeringen är inte lika viktig tack vare den tekniska utvecklingen, säger han.