Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döende unga vårdas ihop med missbrukare

Döende personer i 40-årsåldern blandas med missbrukare, psykiskt sjuka och dementa på det som skulle vara ett korttidsboende.

Nu slår sjuksköterskorna på Rosengården larm om situationen.

– Varken patienter eller personal mår bra av att ha det så här, anser de.

Rosengården är ett av Sandvikens två så kallade korttidsboenden för äldre personer som väntar på ny bostad, behöver rehabilitering eller avlastning för de anhöriga. Den normala vistelsetiden ska vara två-tre veckor.

Men i praktiken fungerar Rosengården – där det också finns platser för personer i livets slutskede – inte riktigt som det från början var tänkt.

Dementa personer blir ofta kvar där under lång tid eftersom det är brist på demensplatser i kommunen. Andra som kommer till Rosengården är fortfarande svårt sjuka.

– Att de är medicinskt färdigbehandlade betyder inte så mycket längre. Sjukhuset har gjort det som ska göras. Men när de kommer till oss kan de ändå vara väldigt sjuka, säger sköterskan Marita Hayden.

I korridorerna finns också äldre missbrukare och psykiskt sjuka tillsammans med personer i livets slutskede som får så kallad palliativ vård.

En ytterst olämplig blandning av patienter, tycker sjuksköterskorna som nu slagit larm om situationen i en skrivelse till den politiska ledningen och begärt besked om vilken roll Rosengården ska ha inom äldrevården.

– Det känns som att de grupper som det inte finns plats för på något annat ställe hamnar hos oss i brist på alternativ. Det är inte bra för dem och inte för oss, säger Marita Hayden.

Tendensen är att allt fler unga cancersjuka tas emot på Rosengården för vård i livets slutskede. Ofta har de barn som kräver extra mycket stöttning. Något som gör att personalen upplever att det bli ännu mer stressigt att jobba i en miljö med så blandade patientgrupper.

Äldreomsorgsnämnden ska diskutera frågan vid sitt möte på tisdag.

– Vi måste titta över det här. Det som bekymrar mig mest är att de som får palliativ vård blir yngre och yngre. Det är inte bra att personer i 40-årsåldern med familjer ska behöva vistas i en så vårdhemsliknande miljö, säger ordföranden Torbjörn Rönnkvist, s

Om kritiken i övrigt mot blandningen av patienter säger Rönnkvist att det redan från början var tänkt att alla de aktuella grupperna skulle kunna komma ifråga för vistelser på Rosengården.

– Felet är att de blir kvar där längre perioder än vad som är meningen.