Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd överläkare utreds för nya fall

Den överläkare i Gävle som 2010 dömdes för att ha gått bärsärkargång på akuten jobbar kvar inom sjukvården. 2011 fastslog Socialstyrelsen att han skulle få behålla läkarlegitimationen.
Nu utreds han för nya händelser inom vården men får under utredningstiden jobba vidare.

Utredningen görs av Inspektionen för Vård och omsorg (IVO). Den tar enligt P1-dokumentären "Den legitimerade brottslingen" två år.

Medicinalråd Karl-Otto Svärd vid IVO vill inte uttala sig för Arbetarbladet om det specifika fallet. Han hänvisar till sekretess. Men han säger så här generellt om när en läkarelegitimation kan dras in under tiden en utredning pågår (interremistiskt):

– Då ska det vara en omedelbar patientsäkerhetsrisk eller ett övergrepp mot en patient som är i en beroendeställning till läkaren. Till exempel ett sexuellt utnyttjande.

– Den dras in på ett halvår och sedan kan man förlänga tiden med ytterligare ett halvår.

Arbetarbladet har flera artiklar berättar om fallet med överläkaren.

Efter en blöt kväll på krogen och ett fall i Heartbreaks trappa hamnade han på akuten. Där hotade han vårdpersonal, något han dömdes för i både tings- och hovrätt. Domen omfattade också sexuellt ofredande av en ambulanssjuksköterska. Dessutom misshandlade han två personer vid ett tidigare tillfälle.

Däremot friades överläkaren i hovrätten för anklagelsen om sexuellt ofredande av en kvinna på krogen. Överläkaren dömdes till villkorlig dom och 130 timmars samhällstjänst. Läkarens förklaring i rätten till sitt handlande var en tillfällig hjärnstörning som en effekt av fallet i trappen, något som enligt honom kunde liknas vid domningar i frontalloben.