Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolar kan få skärpt säkerhet

Svenska domstolar måste få möjlighet att skärpa säkerheten med metalldetektorer och vakter, föreslår en statlig utredning.

– Det är förvånande att domstolarna inte haft högre säkerhet, säger justitieminister Beatrice Ask.

Annons

I många andra länder har man till följd av det hårdare samhällsklimatet helt sonika skärpt säkerhetskontrollen i domstolarna. Men i Sverige finns sedan 30 år en särskild lag som reglerar domstolarnas möjlighet att göra det.

Anledningen är att det anses vara ett intrång i den personliga integriteten, och kravet för att få införa säkerhetskontroller har därför varit högt. Det måste finnas en konkret hotbild eller säkerhetsrisk vid den specifika domstolsförhandlingen för att det ska få ske.

– Kravet är alldeles för högt. Vi sänker tröskeln, säger hovrättslagman Krister Thelin, som utrett frågan.

Han föreslår att det inte ska behöva finnas en konkret hotbild, utan att domstolen ska kunna införa säkerhetskontroller i förebyggande syfte och under en längre period. Ett antal domstolar får införa det permanent. Enligt Thelin handlar det om 15–20 domstolar. Förändringen berör alla typer av domstolar, såväl brottsmål som tvistemål och vårdnadstvister.

Bakgrunden är dels att övergreppen i rättssak, att vittnen hotas, ökat med 70 procent de senaste tio åren och att det inträffat ett antal allvarliga incidenter med dödlig utgång vid svenska domstolar.

Justitieminister Beatrice Ask håller med om att det behövs skärpt säkerhet och att kravet i dag är för högt.

– Ja, det tycker jag nog faktiskt. I många andra sammanhang får vi som medborgare vänja oss vid att det faktiskt är en högre säkerhetsnivå. Jag kan till och med säga att ibland är man något förvånad över att domstolarna inte haft en högre säkerhet än vad som finns och det beror ju på reglerna, säger hon till TT.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2011. Kostnaden beräknas till upp mot 100 miljoner kronor.

TT

Annons