Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doppresenter- inte bara tennprylar längre

Ska du på dop eller namngivningsfest och vet inte vad du ska köpa för present? Tycker att de traditionella tennprylarna känns trista?Här kommer några presenttips för dig.

Pärlplattsmönstrade designkläder, ljusslingor, gunghästar, personliga sagoböcker, trädinosaurier eller en Ramones-tröja i storlek 62? Doppresenter behöver inte längre vara tennföremål och silverskedar.

– Vi säljer många babytröjor med hårdrockstryck. Det är främst unga med ett stort musikintresse som köper dem i doppresent, säger Karina Nyman som äger butiken Redrum i Gävle.På Designforum ska barnsortimentet utökas på grund av att efterfrågan är så stor.

– Vi har en jämn ström av folk som inte vill köpa traditionella doppresenter, säger butiksägaren Kaija Valtonen.

– Avgjutningar och de klassiska svarta träbilarna från Playsam köps ofta som doppresenter. Bilarna är snygga samlarobjekt som är roliga att ha även när man är 14.Storsäljaren hos Akademibokhandeln är Barnkammarboken, som finns i olika färger och till varje bok medföljer en cd- skiva.

– Den silvriga Barnkammarboken är den vi säljer absolut mest av till dop. Klassiska böcker av Elsa Beskow och Astrid Lindgren är också vanliga doppresenter, säger Lisa Lundin, försäljare på Akademibokhandeln.

Hos Cool & Mini finns det bara några få sångpåsar kvar i butiken.

– Vi säljer så mycket av dem. Det är en perfekt doppresent. Varje påse innehåller sex figurer med tillhörande sånger, säger butikssäljaren Christina Asplund.

På Hildebrands guld finns en egen liten avdelning med doppresenter.

– Vi säljer fortfarande ganska mycket av de traditionella presenterna, som till exempel, sparbössor, bestick och halsband. Lyckopengen går mycket, trots att den har sålts sedan 1912, och då ger man samtidigt ett bidrag till Synskadades riksförbund, säger försäljaren Annika Björkbacka.

På Alternativboden Lyktan i Berggrenska gården finns rättvisemärkta träleksaker och leksaker som säljs till förmån för Unicef.