Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörren är öppen för Ikuobase igen

Wellington Ikuobase är välkommen tillbaka till jobbet – med en erinran.

Men godisfabrikens fackordförande står fortfarande fast vid att han inte hotat någon.

– Det var en hetsig diskussion som eskalerade, säger han.

Vad som egentligen utspelade sig, och yttrades, på fabriken i onsdags och som ledde till Wellington Ikuobases avstängning är fortfarande oklart. Och därom tvistas det fortfarande.

Cloetta har utrett händelsen och anser att den är så pass allvarlig att företaget i går beslutade att ge Wellington Ikuobase en erinran.

Det var personen som ska ha blivit hotad, tillsammans med ytterligare fem anställda, som berättade vad som hänt för ledningen.
– Det finns vanliga hot, och så finns det allvarliga hot. Det här var ett allvarligt hot, säger Johan Stenborg, fabrikschef.

Men varför ger ni då bara en erinran och polisanmäler inte händelsen?
– Det kan finnas omständigheter som kan förmildra hotet i sig. Vi har sett på hela förloppet och kommit fram till att en erinran är gott nog, säger Johan Stenborg.

Han konstaterar att nedläggningshotet gör att fabrikens anställda befinner sig i en tuff situation och är pressade. Att det kan göra att vissa agerar på ett sätt de inte skulle ha gjort annars.
– Vi har nog med problem som det är. Nu lägger vi den här erinran och går vidare, det är min förhoppning, säger han.

Men varken Wellington Ikuobase eller livsmedelsfacket har några planer på att gå vidare, än.
– Jag har inte hotat någon. Det här är bara ett sätt att försöka städa bort det som hänt, säger Wellington Ikuobase.

Han menar att avstängningen snarare handlar om repressalier på grund av hans kamp för att rädda fabriken i Gävle från nedläggning, vilket även Livsmedelsarbetareförbundet anser.

Lars Amundsson, förbundsombudsman för Livs, påpekar att även Ikuobase hotats och känt sig hotad.
– Om det är två personer involverade i en het diskussion förstår jag inte att man enbart stänger av den ene och inte den andre, säger han.

Livs kommer nu att driva frågan till central förhandling och kräva skadestånd.
– Fortsättning följer om man säger så, säger Lars Amundsson.