Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dotterbolaget erövrar Gävle

För att erövra serietecknarvärlden har dotterbolaget satsat på kvinnligt samarbete istället för manlig konkurrens.

– Vi får lära oss att vi ska konkurrera för att ta oss fram, men det är en myt. Vi i Dotterbolaget visar att samarbete är en bättre väg, säger Hanna Stenman, en av medlemmarna i serietecknarkollektivet Dotterbolaget.

Deras utställning ”Dotterbolaget forever” öppnar i kväll i samband med Å-draget, och när vi besöker Länsmuseets nya utställningslokal Studion är fyra av medlemmarna upptagna med att göra allting färdigt inför öppningen. De flesta av väggarna gapar tomma, mycket finns kvar att göra, men vi får med oss Hanna Stenman till rummet intill för en intervju. När hon behöver understöd i sina svar ropar hon till de andra, som funderar högt bakom väggen. En illustration av Dotterbolagets sätt att arbeta – alltid med stöd av de andra i ryggen, även om det finns en vägg emellan.

– Dotterbolaget startades för att seriebranschen är så mansdominerad. De gamla gubbarna får härja fritt och det behövs nytt blod.

Starten för kollektivet var Malmö, och även om Dotterbolaget har spritt sig över landet när medlemmar har flyttat ut, finns kärnan alltjämt i södern. De bildades 2005 och har sedan dess mellan 30-50 medlemmar, om än bara ett tiotal i kärntruppen.

Syftet är att backa upp varandra, delvis med uppmuntran men delvis också med konkreta saker som att dela med sig av uppdrag. Alla som är kvinnor eller ”har erfarenhet av att vara kvinna” får vara med.

Dotterbolaget är kreddigt i serietecknarvärlden just nu, men det är en kreddighet som också har en baksida: att de används som feministiskt alibi.

”Dotterbolaget forever” är en utställning som kan ses som ett smakprov på kollektivets serietecknande, med skilda bidrag från medlemmarna och utan övergripande tema. De har även en workshop för serietecknarsugna som vill testa på.

Vad berättar ni om i era serier jämfört med vad exempelvis manliga serietecknare skildrar?

– Det är mycket självbiografiskt, men också politiskt och poetiskt. Och feministiskt. Inte så mycket äventyrsserier men egentligen finns allt möjligt, säger Hanna Stenman.

Ser ni på horisonten en framtid när Dotterbolaget inte behövs och kvinnorna har tagit över serietecknarvärlden?

– Dotterbolaget har funnits i sex år och mycket har redan hänt under de här åren. Om sex år till kanske den framtiden är här.n