Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Döva vanvårdas”

Två anställda inom Gävles omsorg har JO-anmält kommunen. De menar att döva personer med utvecklingsstörning vanvårdas på ett boende. Enligt anmälan behärskar nämligen personalen på boendet inte teckenspråk, det enda språk de som bor där använder.

Annons

Sex av de som bor på boendet är döva, två är hörande men kommunicerar även de endast på teckenspråk. De har även andra funktionshinder.

Enligt de två anmälarna, har Gävle kommun ända sedan boendet startades på 80-talet anställt personer utan att kräva tillräckliga kunskaper om döva och i teckenspråk. De hävdar att flera i personalen har väldigt begränsade kunskaper i teckenspråk, och använder rösten till 95 procent när de arbetar.

”Det handlar om vanvård av utvecklingsstörda inom kommunal verksamhet. Vanvården uttrycker sig genom att vägra de boende deras eget språk – teckenspråket.” skriver de. Och vidare ”Ansvariga chefer tar inte hänsyn till betydelsen av att ha ett språk. De ser inte allvaret i att inte kunna teckenspråk i arbete med döva.”

Vi har varit i kontakt med anmälarna, som uppger att de i flera år påpekat detta för chefer på olika nivåer, men utan att få respons.

– Kommunen erbjuder inte tillräcklig vidareutbildning eftersom det inte anses nödvändigt.

De vänder sig även mot att det inte finns tillgång till hjälpmedel som bildtelefoner, och att tolkhjälp nekas.

Omvårdnadschefen Annmarie Sandberg känner inte till något av detta och kommunen har ännu inte tagit del av anmälan.

– Jag kan inte säga något om det här i dag. Jag måste be att få återkomma i morgon när jag har tagit reda på vad det handlar om, säger hon.