Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra inte beslutet om barngrupperna i långbänk!

Kommer den röd-gröna kommunledningen att lägga motionen om ett tak för antalet barn i förskolan i byrålådan, undrar Per-Åke Fredriksson (FP).

Annons

På kommunstyrelsens senaste sammanträde 13 september drogs behandlingen av min motion ”Sätt ett tak på antalet barn i förskolan” bort från dagordningen. Ett bifall av motionen skulle innebära att Gävle kommun kommer att sätta ett tak på antalet barn i barngrupperna på förskolan. Detta i enlighet med Skolverkets rekommendationer på 13 till 15 barn i åldersgruppen fyra till fem år och mindre grupper i de lägre åldrarna. Beskedet om att motionen inte skulle behandlas kom efter att TV4 hade börjat ställa frågor kring varför den röd-gröna kommunledningen inte ville bifalla motionen.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) uppgav att skälet till att motionen inte skulle behandlas var att barn- och ungdomsnämnden nyligen hade tagit beslut om en ny resursfördelningsmodell för förskolorna och därför måste motion beredas på nytt. Den argumentationen är dock ihålig. Resursfördelningsmodellen har inget att göra med ett fastställande av hur stora barngrupperna får vara i förskolan oavsett hur resurserna fördelas. Det är två helt skilda saker. Min fråga blir således om den röd-gröna kommunledningen avser att lägga min motion i byrålådan och låta den vänta ytterligare ett år, det vill säga lagom till efter valet? Eller kan det vara så väl att man avser att bifalla mitt och Folkpartiets förslag? I sådant fall förstår inte jag varför motionen inte blev bifallen med en gång på kommunstyrelsens senaste sammanträde.

19 september 2010 avgörs vem som ska få förtroendet att leda Gävle kommun. Jag antar att vi först då får reda på om kommunen kommer att ha en ledning som gör Skolverkets rekommendationer till regel eller inte. Nuvarande röd-gröna kommunledning verkar inte ha den ambitionen i alla fall även om man säger sig vilja avvakta med frågan när tv knackar på dörren.

Per-Åke Fredriksson (FP)

oppositionsråd

Mer läsning

Annons