Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragon Age 2 har allt

/

Annons

Rollspelsmästarna Bioware är tillbaka med det andra spelet i ”Dragon Age”-serien.

Men glöm alla tankar på en regelrätt uppföljare.

Här får vi möta nya karaktärer, ett stridssystem på steroider och ett berättande i toppklass.

Jag var väldigt imponerad av ”Dragon Age”, då det släpptes i slutet av 2009. Spelet bjöd på ett episkt rollspel i samma skola som Biowares tidigare konsolhits, som ”Star Wars: Knights of the Old Republic”, Mass Effect” och ”Jade Empire”.

Berättandet och det fria upplägget kändes i toppklass, men någon månad senare bräckte man sig själva med science fiction-rollspelet ”Mass Effect 2”, som tog det filmiska berättandet i rollspelsgenren till en helt ny nivå. Mitt intresse för ”Dragon Age” svalnade snabbt.

Men nu är nästa spel i serien här – och det ska sägas på en gång att Bioware har tagit de träiga bitarna ur sitt fantasyäventyr och trimmat dem rejält.

Genom anekdoter, berättade av mustige dvärgen Varric, får vi följa hjälten Hawkes öden och äventyr då han flyr undan krigen i ”Dragon Age” och dyker upp som flykting i regionen Free Marches.

Det roliga med storyn är att berättaren, som alla goda storytellers, lägger till och drar ifrån för att skapa en spännande berättelse. Lögnerna och halvsanningarna gör mycket för att skapa en organisk historia, i motsats till den lite präktiga känslan i föregångaren.

Grafiskt sett har Bioware vässat klorna ordentligt och matchar nu sitt eget storverk ”Mass Effect 2”. Dessutom bjuder man på lysande röstskådespelarinsatser, som förstärker känslan av autenticitet, Men det är inte presentationen som lyfter spelet, utan det nya väloljade stridssystemet.

Glöm segt menybläddrande och pluggande av strategier. All action sker som i ett vältrimmat actionspel. Tempot är högre än i något annat rollspel du tidigare sett.

Men det fina är att ”under huven” finns mängder av inställningar att grotta ner dig i om du vill, ju mer du bekantar dig med spelet.

”Dragon Age 2” är ingen uppföljare, historiemässigt, men om du importerar din sparfil från det första spelet så påverkar det världen i den nya historien, vilket är en jättehäftig funktion. Du kommer till och med att kunna möta gamla bekantingar från förr om du har tur.

Jag hade inte väntat mig något hafsverk från Bioware, men faktum är att man överträffar mina förväntningar med råge.

Rollspelspuritanerna och tvivlarna må muttra om ett lättsamt och konsolanpassat rollspel, men det stämmer inte. Det handlar snarare om en mix där Bioware tar det bästa från två världar och skapar ren och skär spelmagi.

”Dragon Age 2” har precis allt man vill ha av ett rollspel. Det är en magisk och kokande spelvärld som är väldigt lätt att förlora sig i. Jag föreslår att du gör det med.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons