Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragon Gate - sju år utan vinst

2004 påbörjades omvandlingen av hotell Älvkarlen till Dragon Gate.

Sju år senare har ett museum och en ny restaurang öppnat – däremot är hotellet fortfarande stängt.

200 miljoner har ägaren Jingchun Li pungat ut – men inte många kronor har rullat in.

Arbetarbladet har försökte ta reda på varför det tagit så lång tid och hur ägaren Jingchun Li kan fortsätta investera utan att få valuta för sina pengar.

Intresset för Dragon Gate har varit stort från dag ett. Äntligen ska det bli något av detta skandalbygge. Men förvandlingen av hotellet till ett kinesiskt turist- och affärs- centrum har tagit tid. Mer- parten av byggnationen har enbart skett sommartid. Varje år har Jingchun Li gett nya bud på vad som ska byggas och prio-riteras. Bygget har också kantats av bråk med myndigheter om säkerhet, löner, sopeldning och bygglov.

Hittills har Li plöjt ner 200 miljoner i bygget.

Pengar inget problem

Ägaren Jingchun Li befinner sig i Kina men framhöll i en intervju förra sommaren att pengar inte bekymrar honom.

– Jag har aldrig tänkt tjäna pengar här utan bara utveckla den kinesiska kulturen, sa Li som framhöll att det har tagit tid för honom att förstå de svenska reglerna.

– Vi ville bygga upp allting fort. Nu vet vi att vi inte kan göra så. Vi måste ta hand om avfallet och respektera de svenska lagarna, sa Li.

Kenny Li, vd på Dragon Gate, framhåller att handläggningen har dragit ut på tiden men att hotellet och Mister Lis planer ska förverkligas.

– Myndigheterna i Kina vill hjälpa till och öppnar snabbvägar för att handlägga projekten fortare än normalt. I Sverige om man inte har planerat så bra måste man vänta, förklarar Kenny Li.

Öppnade för tre år sedan

I maj 2008 slog Dragon Gate upp portarna efter fyra års renovering. En ny vd, Jonas Jonsson, anställdes och hotelltofflorna med Mr Lis namn på stod redo att användas. Då kom nästa smäll. Brandsäkerheten var inte godkänd. Det krävdes ett nytt sprinkler- och brandlarms- system. Dessutom måste uppvärmningen av hotellet ses över.

Efter ett år sade Jonsson upp sig då hotellet inte stod klart.

I fem års tid har hotellet hållit stängt. Kenny Li hoppas att de ska kunna öppna det i höst.

– Brandlarmet är fixat och projekteringen av nytt sprinklersystem är klart. Nu väntar vi på att ett företag ska installera det.

Restaurangen drar in

Sedan problemet med brandsäkerheten uppdagades har också konferensvåningen och hälsocentret hållit stängt. Det är bara restaurangen som är öppen och kan dra in pengar.

Hur kan Li investera 200 miljoner utan att få valuta för sina pengar?

– Mister Li vill få klart området så fort som möjligt. Men om vi kan bygga Dragon Gate till en symbol för kinesisk kultur är han nöjd. Då är det värt de pengar han investerat, säger Kenny Li.

Jingchun Li är mångmiljonär tack vare sitt företag i Kina som tillverkar myggmedel. Kenny Li och Erland Ågren kan inte svara på om Li får ekonomiskt stöd av den kinesiska staten för sin satsning. Kenny Li betonar dock att Dragon Gate är bra marknadsföring för Li i Kina.

– Alla vet om vad mister Li har byggt, även myndigheter. Han har en vision och vill göra något som står i hans namn.