Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dräneringen

Miljardrullningen fortsätter. På fredagen framkom det att riskkapitalbolaget bakom vårdbolaget Attendo plockar ut en miljard ur bolaget för att dela ut till sina ägare.

Annons

Anledningen är det ”politiska klimatet”. I klartext: den senaste tidens debatt om vinst i välfärden har gjort att ägarna för tillfället inte har så lätt att hitta nya köpare till bolaget. Det kan ju nämligen hända att det efter valet sitter en rödgrön regering vid makten. En regering som har ett stort tryck på sig från sina medlemmar att begränsa vinstuttaget i välfärden. (Även om partiledningarna i S och MP gör vad de kan för att värja sig från pressen från medlemskaran.) Så då väljer alltså ägarna att ta ut vad som går ur företaget medan tid är.

Det handlar alltså om en miljard kronor. Som skulle ha gått till vård och omsorg. Men som nu trillar ut som vinstutdelning.

Hallå? Ingen som tycker att detta är knas? Att ingen ledande socialdemokrat på fredagen valde att höja rösten om Attendos miljarduttag går att tolka på många sätt. Men kanske mest som att det hela är i sin ordning. Att det är okej att pengar som borde ha gått till vård och omsorg istället hamnar i kapitalets fickor.

Rent tekniskt handlar utdelningen om att Attendo gör en så kallad omfinansiering av vårdbolagets lån. Genom att öka skulderna från 4 miljarder till 5 miljarder kronor blir det möjligt att plocka ut närmare en miljard kronor ur bolaget. Då blir också företaget billigare, när det säljs vidare. Att Attendo ska säljas, det är riskkapitalbolaget bakom Attendo, IK Investment Partners, tydliga med. Problemet just nu är att det inte finns så många spekulanter. Anledningen är alltså dagens ”politiska klimat”, där debatten om vinster i välfärden gör att spekulanterna för tillfället drar öronen åt sig.

Men det är inte särskilt synd om välfärdsföretagen. Det har varit en lukrativ affär att leka affär med offentligt finansierad välfärdsverksamhet.

För någon månad sedan gjorde TT en genomgång av välfärdsbolagens årsredovisningar för 2012. Den visade att storföretagen inom vård, skola och omsorg gör ordentliga vinster. Omsättningen i fem av de största företagen låg på 35 miljarder kronor, samtidigt som rörelsevinsterna i genomsnitt låg på sex procent av omsättningen. Detta alltså när resten av landet befinner sig i en dyster lågkonjunktur.

Och. Vi bör vid denna tid ha rustat oss med ett riskmedvetande. Vi får inte glömma John Bauer-konkursen, och de vinstuttag som gjordes åren innan den. För om bolaget bakom Attendo tänker i samma banor. Då blir det skattebetalarna som står kvar med notan. Som får betala två gånger, för samma sak. Ännu en gång.

Kapitalet har redan roffat åt sig sitt och dragit.