Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpmisstänkt läkare häktad

/

Den läkare som missänks för att ha dödat ett spädbarn har av Solna tingsrätt häktats på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Annons

Läkaren får sitta kvar i häktet i en vecka.
Det är den tid som rättens ordförande bedömer att åklagaren behöver för att hålla ett ytterligare förhör som behövs. Det förhöret ska hållas med den undersköterska som jobbade tillsammans med läkaren den aktuella dagen den 20 september förra året.

Dråp innebär enligt brottsbalken ett ”uppsåtligt dödande” men är inte att betrakta som mord eftersom det är ”mindre grovt” eller kan ses som mindre grovt på grund av ”de omständigheter som föranlett gärningen”.
I 1864 års strafflag definierades dråp som uppsåtligt dödande i hastigt mod. Straffet för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio år.

Det är det rättsmedicinska utlåtandet som ligger till grund för brottsmisstanken, enligt rättens ordförande. Enligt detta ska spädbarnet ha fått en för hög dos av det narkotikaklassade preparatet tiopental och morfin. Tiopental är den aktiva substansen i ett narkosmedel som ges intravenöst. Morfin används inom vården i smärtstillande syfte.
– Det mest sannolika är att det var läkaren som gav den höga dosen, sade rättens ordförande Lars Lindström.
Åtal ska vara väckt senast den 13 mars klockan 11, alltså om en vecka. Det betyder i praktiken att häktningen av läkaren ska omprövas då.

 

Mer läsning

Annons