Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dreamhack - 65 timmar i datorns värld

Världens största datorfestival, Dreamhack, hölls för femtonde året i följd i slutet av november. Tiotusentals spelintresserade människor i alla möjliga åldrar trängdes bland datorer, sponsorer och alla möjliga sorts jippon i mässhallen Elmia i Jönköping.

Två gånger om året hålls världens i särklass största lanfestival, Dreamhack, i Jönköping. Över 10.000 människor från olika länder och i olika åldrar kopplar in sina datorer i ett stort närverk, ett så kallat lan. Det vanliga är att samla sina vänner och sitta en helg tillsammans och lira något onlinespel men vid dessa två tillfällen under året samlas alla möjliga spelfantaster under ett och samma tak.

Lanet hålls i en av Sveriges största mässhallar, Elmia i Jönköping. Alla dessa tusentals spelare och besökare har tillgång till restauranger, toaletter, duschar, en sovsal, en matsal och en hel hög med aktiviteter som pågår dygnet runt. Många stora företag gör också reklam och håller olika föredrag på någon av de scener som finns i spelsalarna. Det är alltså så mycket mer än bara spelandet som pågår under Dreamhackhelg.

Det spelas en mängd olika spel under festivalen. När vi var där märkte vi vilka spel som var de allra populäraste och det var väntade storheter i topp. Världens största onlinespel, ”World of Warcraft”, var klart populärast före Counter Strike (CS). Sedan fanns det även många som lirade spel som ”Starcraft”, ”Age of Empires” och ”Quake”. Det hölls stora turneringar med världens bästa spelare där bland annat vinnarna i CS-turneringen tog hem 100.000 kronor.

När vi besökte Dreamhack under festivalens andra dag var stämningen på topp och spelarna verkade så långt hyfsat pigga. Det första vi lade märke till när vi kom dit var hur fruktansvärt varmt det var. Simon, spelnörden jag besökte Jönköping med, fick till det bra när han beskrev hur han uppfattade det hela. ”Det luktar som om någon lagt en Billyspizza i kalsongerna och sedan tagit ett gympass. ” Tusentals burkar och mängder av chipspåsar blandades med tusentals människor. Hygienen var självklart inte på topp men stämningen var desto bättre.

Det befann sig inte bara svenskar på plats. Vi kunde även se norska, danska, engelska, holländska och tyska flaggor hänga över datorskärmarna. De yngsta som spelade var runt tio år medan den äldsta vi såg måste varit minst 50. Jag blev också ganska förvånad över hur många tjejer som var där och lirade. Fast det var kanske för att jag hade lite förutfattade meningar om att det bara var killar som lirade onlinespel.

Sammanfattat så var det en kul upplevelse att besöka Dreamhack. Jag som inte är speciellt intresserad av själva spelandet tycker själv att det var bra stämning och ett roligt sätt att umgås på.
Innan vi drog tillbaka till hotellet vid tolvtiden kollade vi in en match i Counterstriketurneringen mellan två av världens bästa lag, svenska Fnatic och Giants. En riktigt spännande match som till slut svenskarna tog hem. Jag hade ingen aning om att det var så kul att kolla på när andra lirade. En bra avslutning på en bra