Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driften av C-hallen största orsaken till att Brynäs backar

Var avtalet om C-hallen dödsdömt från början?


I dag vill Brynäs inte dra på sig fler skulder än man redan har.


– Varför ska vi investera om vi förlorar pengar
?
säger Stina Jonsson, ekonomi
ansvarig i Brynäs.

Som Arbetarbladet berättade i går försöker Brynäs Arena AB nu slippa ifrån det avtal med kommunen som innebär att en C-hall ska byggas 2009.

Parterna ska träffas och diskutera frågan, men någon tid för mötet är ännu inte bestämd.

Aktiebolaget Brynäs Arena AB ägs av Brynäs IF och äger i sin tur Läkerol Arena och B-hallen.

En granskning av arenabolagets årsredovisning visar att förra årets underskott var drygt 2,9 miljoner kronor. Men det dåliga resultatet beror främst på att räntekostnaderna ökat till över 7 miljoner kronor från att ha varit knappt 2,5 miljoner året innan.

– Hallen är byggd på lånade pengar. Det är räntor och avskrivningar som gör att resultatet blir sämre på sista raden. Men när arenan byggdes hade man förhoppningar på större intäkter än vad vi har i dag, säger Hans-Göran Karlsson, vd för Brynäs Arena AB.

Resultatet för rörelsen, det vill säga exempelvis arenahyror, kiosker och restauranger, innebär ett överskott på omkring 3,9 miljoner kronor.

Det överskottet hade behövt vara ännu större för att väga upp räntekostnaderna på 7 miljoner.

Enligt Stina Jonsson har det sedan avtalet skrevs uppstått ökade kostnader som varit svåra att förutse, plus att publikintäkterna inte varit lika höga som förväntat.

– Sedan avtalet skrevs har energipriset gått upp med 40 procent. Det innebär cirka 2 miljoner kronor om året för A-hallen, säger hon.

Brynäs vill inte gå ut med hur stor investering som måste göras för att bygga en C-hall. Tidigare har dock ett belopp på 25 miljoner kronor förekommit.

Men enligt Stina Jonsson spelar inte själva investeringssumman så stor roll, det är driften som blir den stora förlustaffären.

– Driften kommer att suga pengar från oss i många år framöver. Hyresintäkterna vi får in motsvarar inte alls vad det kostar, säger hon.

Kommunens kultur- och fritidschef Mats Öström var med när avtalet mellan kommunen och Brynäs skrevs för omkring fyra år sedan. Han påpekar att syftet med C-hallen bland annat är att lättare kunna flytta på matcher och träningar från Läkerol Arena när det är något annat större arrangemang. I avtalet ingår även att kommunens hyra ökar med 500 000 den dag C-hallen står kvar.

– Det är naturligt att Brynäs signalerar om de ser problem och vill resonera igenom situationen, men det här avtalet gäller tills något annat är bestämt, säger han.