Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är inte välkommen till Gävle, Jimmie Åkesson

/

Jimmie Åkessons resa genom Sverige har varit kantad av protester. Av läkare, brandmän, sjuksköterskor, skolelever, medborgare som höjt sin röst mot Sverigedemokraterna.

Annons

På fredag, kommer Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson till Gävle. Jimmie Åkessons resa genom Sverige har varit kantad av protester. Av läkare, brandmän, sjuksköterskor, skolelever, medborgare som höjt sin röst mot Sverigedemokraterna. Av människor som verbalt, skriftligt och visuellt uttryckt sina åsikter om Sverigedemokraterna, deras valaffischer i tunnelbanan och valsedlar i brevlådan.

På Expressens ledarsida håller Ann-Charlotte Marteus försvarstal för Sverigedemokraterna. Protesterna mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin är budskapet. Marteus argumentation är grund.

Det är inte ett hot mot demokratin att uttrycka sina åsikter.

Det är det som är demokrati.

Även när åsikterna är kritik som riktar sig mot Sverigedemokraterna. Även när uttrycken som används är både infantila och plumpa. Även när argumentationen är grund. För precis som Marteus själv skriver i sin text, är demokrati "något annat än en stor, varm, enig, Bris-sanktionerad gruppkram".

Att Expressens ledarsida förfaller till denna typ argumentation är obegripligt. Missnöjet som riktas mot Sverigedemokraterna, deras åsikter och deras närvaro i vår vardag, det skall mötas med en knuten näve i byxfickan tycks Marteus mena, inte med utövande av yttrandefriheten, inte genom stilla protester i form av ett brev skickat åter till avsändaren eller en ryggtavla vänd mot talaren vid ett torgmöte, inte genom facebook-grupper eller utrop på twitter, inte genom protester på arbetsplatser.

Jag lever i ett samhälle där en ambulanssjuksköterska, som enligt uppgift förkunnat att hen röstar på Sverigedemokraterna och är stolt över det, vägrar ta med en flyktingpojke som precis hoppat ut genom fönstret från andra våningen, och innan pojken hoppar, enligt uppgifter från polisen, säger saker som "en sådan där kan lika gärna hoppa" och "det skulle kosta oss mindre, de är aldrig nöjda i alla fall". Jag lever i ett samhälle där Rodrigo, 9 år, måste vara modig för att en vuxen man vägrar köpa majblomma av honom med motiveringen "Du är inte svensk." Jag lever i ett samhälle där Sverigedemokraterna har mandat i kommunfullmäktige och det på anslagstavlan på Coop där jag handlar görs reklam för Avpixlat.

Det är till detta Gävle Jimmie Åkesson kommer på fredag. Ett Gävle han varit med om att bygga med sin intolerans.

Vi, lever i ett samhälle, där det behövs fler som säger nej till rasism, främlingsfientlighet och nazism.

Inte färre.

Att närvara vid fredagens torgmöte i Gävle och stilla vända ryggen mot Jimmie Åkesson när han talar är inte ett hot mot demokratin. Att uttrycka sin åsikt om hans besök i Gävle är inte ett hot mot demokratin. Det är en del av demokratin.

Vad som är ett hot mot demokratin, är att vara undfallande gentemot de röster i samhället som vill begränsa vårt livsutrymme, som tar ställning mot alla människors lika värde.

Rubriken på denna text är en åsikt. Inte en sanning. Jag är väl medveten om att denna åsikt inte delas av alla i Gävle. Men det är min åsikt.

Jimmie Åkesson är gäst i min stad, en för mig ovälkommen gäst. Partiet han representerar står för allt jag inte önskar för vare sig Gävle eller Sverige. Vi lever i en demokrati. Och så länge vi gör det, har vare sig jag eller någon annan någon som helst skyldighet att välkomna Jimmie Åkesson till Gävle. Det enda någon av oss behöver göra, och ska göra, är att respektera Jimmie Åkessons demokratiska rättigheter, hans yttrandefrihet, hans åsiktsfrihet, hans mötesfrihet.

Du är inte en välkommen gäst, Jimmie Åkesson. Men du är trots det vår gäst. Dina demokratiska rättigheter måste upprätthållas. Vad jag önskar är att du skall få utöva dina demokratiska rättigheter, fri från hot, våld och trakasserier.

För det är bara genom att göra detta, genom att upprätthålla respekten för varandra, för alla människors lika värde, för demokratin, som vi med värdighet kommer kunna bli ett land fritt från åsikterna du representerar.

Annons