Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du har makt att förändra

"Ja ha, nu kan man inte äta hamburgare längre", säger en kollega. "Vad äter du själv då?" undrar en annan.
Jag äter vanlig mat, oftast hemlagad, en del halvfabrikat och emellanåt ute på restaurang.

Men jag tänker på vad jag äter, försöker göra medvetna val och det var det jag ville försöka förmedla med den här artikelserien; medvetenhet.

ny kunskap så att du som läser det här kan göra medvetna val och ta ansvar för din mat, din hälsa och vår gemensamma värld. Jag vet att det låter pretentiöst, men som småbarnsförälder är det rätt givet att man vill försöka bidra till att skapa ett hållbart samhälle.

för att stanna och fler kommer säkert att äta ännu mer industrilagad mat i framtiden. Det uppdrivna tempot i samhället gör att vi behöver snabba måltidslösningar. Men jag hoppas att vi inte tappar bort matlagningen och de ursprungliga råvarorna. För mig är det viktigt att mina barn vet hur en fisk ser ut – och inte tror att fisk är avlånga panerade bitar i frysdisken på Konsum. Jag är stolt över att min treåriga son vet vad palsternacka, ingefära och broccoli är.

 

du har som konsument. Du behöver inte rösta på någon politiker som ska föra din talan. Med din plånbok och dina val i livsmedelsbutiken sänder du direkt ett budskap till handlaren och livsmedelsindustrin om vilken sorts mat du vill ha; det besprutade äpplet eller det naturligt fläckiga, den äkta varan, eller den med kemiska tillsatser.

journalisten Mats-Eric Nilsson (författare till Den hemlige kocken och Äkta vara) när han säger att vi alldeles för länge har accepterat dålig matkvalitet. Men vi kan ändra på det, redan idag. Även om jag har accepterat kemisk smaksättning och mängder av e-nummer behöver jag inte göra det längre. Vi kan från och med idag bestämma oss för att köpa mer ekologisk och närproducerad mat, om vi har råd.

som har råd att göra de valen och det är något som verkligen stör mig, att folk tvingas köpa sämre livsmedel för att deras ekonomi inte räcker till råvaror av bra kvalitet. Men om efterfrågan ökar kanske fler producenter går över till ekologisk produktion, och då kanske priserna sjunker så småningom.

Om varorna saknas i din butik tycker jag att du ska fråga efter dem. Får du undvikande eller dåliga svar – handla någon annanstans. Du har makt att förändra.