Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du och jag och maten

LCHF är vårt senaste val av diet. Lite kolhydrater, mycket proteiner och fett. Kött är förvisso gott. Men köttproduktion är inte särskilt bra för vår planet.

Ekot granskar LCHF-dieten och kommer fram till att flera av de vetenskapliga studier som sägs belägga nyttan av denna typ av dieter är sponsrade av intressenter med mycket att tjäna på lågkolhydratkost och köttkonsumtion.

Knappast förvånande.

GMO-produkternas lov sjungs också först och främst av företagen som säljer dessa produkter.

Forksning måste som all annan information värderas. Och i den värderinger ingår att studera vem som egentligen är avsändare.

Vårt förhållande till mat är onekligen komplicerat. Med rätta. Antibiotika, kemikalier, färgämnen, GMO gör att en examen i kemi kompletterat med studier i andra relevanta ämnen krävs för att över huvud taget veta vad det egentligen är i allt det som saluförs som ”mat”.

Vi vill hålla oss friska. Men maten vi äter riskerar göra oss överviktiga och sjuka.

Men egentligen vet nog de allra flesta av oss att vägen till ett hälsosamt liv går genom så naturlig föda som möjligt. Att mat som färdas långt till våra butikshyllor har en negativ inverkan på vår miljö.

Att chips och godis och läsk knappast bygger en stark och frisk kropp.

Att det krävs motion för att vi som organism skall hålla övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer på så långt avstånd som möjligt.

Mycket lätt att konstatera. Men ofta svårt att efterleva.

Att det finns intressegrupper som vill sälja sina varor med mördande reklam gör det inte enklare.