Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubai har världens högsta byggnad

/
  • Jumeirah Madinat är ett område som kombinerar hotell, restauranger och shoppingcenter i en miljö som skickligt imiterar Dubais historiska arkitektur.
  • I Dubais äldsta stadsdelar kan man uppleva det traditionella livet.
  • På The Palm finns hotellet The Palm Atlantis med vidsträckta rekreationsytor för gästerna.
  • Lobbyn  i den sjustjärniga hotellet Burj al Arab.
  • Dubai har nyligen färdigställt sin nya rekordstora marina.
  • Burj Khalifa är världens högsta byggnad med sina 828 meter och syns på tio mils avstånd.
  • Vattenmeloner till salu på en av de färgstarka matmarknaderna i stadsdelen Deira.

Dubai fascinerar från första stund. Världens snabbast växande stad har tagit sikte på att bli en ledande världsmetropol och en första klassens turistdestination. Se själv hur långt man kommit.

Annons

Vi har just anlänt till Dubai. Den varma kvällsluften sveper runt den luftkonditionerade bilen på väg från flygplatsen. Vår guide Michael Waligorkski pekar mot ett upplyst och overkligt högt torn vid horisonten: Världens högsta byggnad Burj Khalifa, som når ofattbara 828 meter över marken.

– Saudiarabien börjar snart bygga ett torn som ska bli dubbelt så högt som Burg Khalifa, uppemot 1 600 meter.

Han låter detta sjunka in en sekund eller två innan han fortsätter:

– Men oroa er inte, Dubai har redan inlett planerna på ett nytt torn som blir ännu högre än Saudiarabiens.

Denna historia säger något om Dubai, staden som älskar världsrekord. Vi har landat vid världens till ytan största flygplats och i anslutning till Burj Khalifa ligger världens största shoppingcenter Dubai Mall.

Liknande nyheter kommer ständigt. Berömda ikonbyggnader som hotellen Burj al Arab och The Palm Atlantis har länge varit omskrivna i internationell media inte minst för rekordsummorna de har kostat. Detsamma gäller de konstgjorda ögrupperna The Palm och The World.

Dock är detta bara en liten del av allt som byggs och uppförs just nu i Dubai. Finanskrisen 2008 drabbade Dubai hårt, men nu är man definitivt uppe i ringen igen. Satsningarna fortsätter och kan hamna lite överallt, från obegripligt dyra skrytbyggen till framstående arkitektur och ambitiösa transportprojekt. Byggkranarna arbetar i 24-timmarsskift. I världens snabbast växande stad har man inte tid att vänta på morgondagen.

Dubai trycker på gasen under sin raketfärd från fattigt fiskarsamhälle vid en ökenkust till första klassens turistdestination. Målet för emiratets minst sagt resursstarka stadsplanerare är solklart: Att skapa en världsmetropol. När människor börjar använda Dubai i samma mening som New York och London är man framme.

Man har kommit en bra bit på väg. Dubai har oerhört mycket att erbjuda många samtidigt. Ett gigantisk samling av arkitektur, temaparker och upplevelser. Långa fina sandstränder som börjar mitt inne i stan. Ett ytterst solsäkert klimat med i genomsnitt tre regndagar per år. Unikt påkostade hotell. Shopping i världsklass och en restaurangscen som kan mäta sig med vilken stad som helst. Det är inte konstigt att vi redan nu kommer på besök från hela världen.

Lägg därtill ett antal upplevelser som man inte kan få någon annanstans än här. Som när vi förundrade dricker en kopp te på Atmosphere Bar uppe på 123:e våningen i Burj Khalifa. Känslan av att ha kommit till himlen förstärks av en kvinna som spelar harpa en bit i från oss. Eftersom vi befinner oss 400 meter upp i luften har vi sanslösa vyer över Dubai utanför fönstret. När man blickar ned ser man de omgivande skyskrapornas tak.

Atmosphere håller hög nivå på flera sätt. En rad tapas och smårätter av bästa kvalitet serveras i omgångar och fria drycker ingår i menyn. Och visst, det går att byta ut teet mot champagne om man betalar lite till.

De urtrevliga tjejerna som serverar på Atmosphere heter Maja och Valentina och kommer från Serbien respektive Moldavien. Det är uteslutet att en kvinna från Dubai skulle jobba här. I Dubai ser man aldrig den inhemska lokalbefolkningen, åtminstone inte utanför shoppinggalleriorna. Bara 12–15 procent av invånarna är födda i Dubai, alla andra är gästarbetare med tillfälliga uppehållstillstånd och – inte sällan – låga löner.

De många gästarbetarna från hela världen ger hur som helst Dubai en multikulturell atmosfär. Dagen innan vi anlände hade man ett jätteparty ute på ön The Palm, 11 000 människor dansade på stranden till liveband och en rad kända dj:s. Detta är ett exempel på att det livsglada Dubai är något helt annat än bilden av ett slutet religiöst samhälle.

Dubai har många sidor, men mer än något annat är staden ett mäktigt och expanderande monument över vad den magiska substansen olja betyder för vår tid. Den pumpas upp ur jorden och blir till ett skinande välstånd, till rader av furstligt utsmyckade köpcentrum och till den märkligaste samling av skyskrapor man kan tänka sig. Det är lätt att få för sig att det är oljan själv som vattnar alla dessa hus och får dem växa.

Anders Pihl/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons