Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbel guldglädje för Gästrikland

Det blev dubbla guldmedaljer till Gästrikland när back-SM för bilar avgjordes i Sundsvall.
Jimmy Holmkvist vann Rallycross Supernationell och i Rallyklassen tog Mikael Lundberg hand om titeln.

Efter inledningen i Tjust helgen innan var det nu dags för ”andra halvlek” i SM, asfaltbacken uppför Södra Stadsberget i Sundsvall – en klassiker.

Lördagen inleddes på ett trist sätt. På natten hade någon, eller några, saboterat tävlingsbilen för tabelledaren i klass 1, Jimmy Holmkvist (se separat artikel).

Istället för den trasiga Volvon kom Gestrike-föraren till start i en lånad Porsche. Trots ovana vid bilen kunde Jimmy ta andra plats, vilket räckte för att säkra guldet (trots att söndagens tävling återstod).

– Det känns jättebra. En härlig revansch för det som hände i natt, berättade en nöjd Jimmy.

Som trots att saken var klar ställde upp till start dagen efter – i sin egen kärra. Och nu blev det seger med fem hundradelar tillgodo på Sandvikens Christer Nilsson...

– Det ordnade upp sig till slut även fast det såg mörkt ut i går morse, menade Jimmy, som försvarade sin titel från i fjol.

Christer Nilsson blev trea på lördagen – efter Mikael Eriksson, Strängnäs och Jimmy. På söndagen bjöds det en andraplats och därmed räddade Nilsson silvret med knappast möjliga marginal före östgöten Daniel Wall och nyss nämnde Eriksson.

Maximal otur hade Films Pontus Westman. Redan i det första åket på lördagen rasade växellådan och det var bara att kasta in handduken.

Mikael Lundberg slutade fyra båda dagarna i klass 3 – Rally 2wd – i Söderknallen och tillsammans med de två andraplatserna i Tjust var det tillräckligt för att lägga beslag på det tionde(!) SM-guldet i karriären.

– Det känns lite konstigt att ta titeln utan en enda delseger. Men det är ju helheten som räknas, summerade Micke.

Som med sina 69 poäng hade tre pinnar i rygg på Fredrik Andersson, Fredriksberg.

– Seger i Uphill cup och SM-guld i backe. Jag får vara nöjd med årets säsong, menar Micke vidare.

Oskar Sundell slutade femma på lördagen och trea i söndagstävlingen. Järbokillen blev därmed fyra sammanlagt i SM-tabellen, en ynka poäng från bronset – som istället hamnade i Lars Davidssons ägo. Enköpingsveteranen vann på söndagen vilket fällde avgörandet.

Bra har även Peter Holmberg, Film, kört i år. Slutade sjua sammanlagt i en jämn tabell.

I den resterande SM-klassen, Rallycross 2400, vann Laxåföraren Patrik Ydrefalk på lördagen och var därmed ohotad till guldet. Peter Karlsson, Ljusdal, lade beslag på silvret.

Erik Wigren, Järbo, styrde till sig tredje plats och följde upp med att bli femma dagen efter. Han behöll därmed sammanlagda fjärdeplats i tabellen, fem poäng efter bronsmannen Magnus Johansson, Tjust.