Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt så många killar röker i nian

Rökningen bland killar i nian har fördubblats på tre år. Det visar en drogvaneundersökning bland alla niondeklassare i våras. I samma grupp är det rekordmånga som har provat narkotika.

Annons

Från 1999 till 2005 minskade rökningen bland pojkar i nian i Gävle. Men nu har i princip hela minskningen raderats ut. Bland de killar som gick ut nian i våras rökte en fjärdedel, vilket är dubbelt så många som bland dem som gick ut nian för tre år sedan.

– Jag vet inte varför, det går väl upp och ner. Men visst har man kompisar som röker, så är det ju, säger Linus Holmgren, som går i ettan på Vasaskolan och tillhör den årskull som undersökningen gäller.

– Alltså, jag tycker det är idiotiskt att röka, men jag gjorde det en del förut för några år sedan. Det var för att mina kompisar gjorde det. Jag tyckte att jag var cool, säger Linda Bergman.

Kompisarna Kristoffer Ehn Helgesson och Elin Funemo tror att det handlar om grupptryck, inte så mycket annat. De börjar skämta om att sitta i källaren och röka hasch. Men för en hel del jämnåriga är det inget skämt. 12,4 procent av killarna som gick ut nian i våras hade provat narkotika, oftast hasch. Bland tjejerna var det 6,8 procent, det ligger lite närmare siffrorna för resten av länet och landet.

En tredjedel av de tjejer som gick ut nian i Gävle i våras rökte cigaretter, åtminstone ibland. Det är en viss ökning sedan den förra undersökningen för tre år sedan. Bland både killar och tjejer svarade åtta procent att de röker varje dag.

Det kan jämföras med att ungefär 14 procent av den vuxna befolkningen röker dagligen.

När det gäller alkohol syns en del positiva tendenser i undersökningen.

– Man kan säga att så här många unga har vi aldrig haft tidigare som aldrig har smakat alkohol, säger Gävle kommuns drogsamordnare Johnny Gustafsson.

Det han syftar på är att 55 procent av pojkarna och 65 procent av flickorna svarade att de druckit alkohol någon gång det senaste året. Resten hade inte druckit alls. Andelen som dricker mycket, motsvarande minst en liter starksprit i månaden, har också sjunkit, från en rekordhög nivå i början på 2000-talet.

– Vi hade en orolig tendens speciellt på flicksidan där över 20 procent var högkonsumenter år 2005, men sedan dess ser vi en ganska kraftig minskning. Vad det beror på kan vi inte riktigt se, säger Johnny Gustafsson.