Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla festivaler och Local Heroes

Annons

Så sitter man här på årets sista skälvande dagar och tänker efter och fastnar på festivaler.

Getaway Rock festivalen. Och Melodifestivalen.

Två sinsemellan helt olika grejer, kan man tänka. Eller så tänker man att jo, det finns faktiskt beröringspunkter.

Såhär:

I början av februari ändrade några av gatlyktorna i Sandviken färg: ljust gröna, lila, rosa, gula, orangea blev de och på hotell Princess hade man tänkt igenom alla eventualiteter och så kom SVT:s produktionsteam (och det är inget litet gäng) och där satt Andreas Johnson och käkade lunch och även om det var skitkallt utomhus så satt de tillresta journalisterna ihop med artisterna och myste i de skitstora kåtorna (förvisso ett underligt val) som satts upp i Högbo och Sandviken var plötsligt ordet på nästan allas läppar. Programledarna Måns Zelmerlöw och Christine Meltzer lovordade stan i sina mellansnack.

Och i början av juli spärrades Atlasgatan på Brynäs i Gävle av och längs med ån gick tatuerade människor med knölig packning och på campingområdet vid Duvbacken var det ständig fest men inga slagsmål och sommaren var varmare än varmast och på scenen stod Lemmy ena kvällen och nästa kväll var det Slash tur och på presskonferensen innan vågade nästan ingen utom På Gång-David ställa några frågor till den forne Guns n roses-gitarristen och rikspressen var i stan och deras tyckare hade svårt att förstå att det var första gången som festivalen anordnades, så bra var den.

Ingen av de här grejerna går att runda när man tänker på vad som har hänt i den lokala nöjesvärlden 2010. För hur olika de här två grejerna än är så har de det gemensamt att de har märkts.

De har märkts inte bara genom avspärrade gator och annorlunda färg på gatlyktorna, inte bara för dem som är inne på schlagers eller hårdrock, inte bara genom att de är två jävligt stora musikarrangemang. Utan för att de dundrar in i stan och gör stan viktig.

Under den där februariveckan var Sandviken landets viktigaste nöjesknutpunkt – även om artistutbudet inte var det mest kända eller låtarna de bästa i årets mello.

Och att Slash valde att lägga sin enda Sverigespelning på en helt ny festival i Gävle var hett nyhetsstoff inte bara på den här lilla nöjesredaktionen.

Det blir nåt mer än det vanliga runttomtandet här dagligdags, förnöjt eller missnöjt – att bli sedd av nån annans ögon är alltid intressant. Kan få en att sträcka lite extra på sig.

Därför, just därför, blir det två festivaler som får i princip allt utrymme i den här nöjesredaktörn-ska-summera-året-som-gått-texten.

Att sen året inleddes med den alldeles fantatastiska Local Heroes Galan (vår egen!) och att det slår ungefär allt annat, är liksom underförstått.

Precis som att framåtblickandet inför 2011 inte behöver sträcka sig längre än till lördagen 29 januari när det är dags igen: Local Heroes Galan 2011 där vi firar det allra bästa i det lokala musiklivet med ungefär 14 liveakter på scenen, högtidliga prisutdelningar, tårögda tacktal och en dansant efterfest som pågår nästan hela natten (vi har väl sagt att det går att köpa biljett redan nu, på Konserthuset, gört eller missa årets händelse).

Vad återstår att säga annat än gott nytt år alla! Hoppas 2011 blir bästa året so far.

Mer läsning

Annons