Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duo Viljas galna resa – för den perfekta bilden

Jenny och Sara Haglund från Tierp är Duo Vilja och reser jorden runt och uppträder med sina contorsion-konster.
I det arbetet kan det också ingå att resa till avlägsna platser för att bli plåtade av en fotokonstnär.
Nu senast var de på ön Sokotra utanför Jemen – en mödosam resa på två högst tveksamma båtar.

LÄS MER: Se akrobat-tvillingarna från Tierp som gör världssuccé som ormmänniskor

Det kan verka glamouröst att vara framgångsrik cirkusartist och resa världen runt för att framföra sin akrobatik på scener i Mexiko, Tyskland, Frankrike, Dubai och Kina (bara för att ta några exempel). Tierpstvillingarna Jenny och Sara Haglunds senaste resa är ett bevis på motsatsen.

Till saken hör att en New York-baserad konstfotograf vid namn Clayton Woodley upptäckt de båda akrobaterna. Tidigare hade de besökt risfält i Bali och en öken i Dubai för att plåtas av honom. Nu gick resan till en av jordklotets mer avlägsna platser – ön Sokotra omkring 38 mil utanför den arabiska halvöns kust. En tredjedel av Sokotras växt- och djurliv är helt unikt för ön och mest kända är de smått utomjordiska drakblodsträden. Det var just sådana träd som Jenny och Sara Haglund fotograferades framför – till slut.

KOLLA IN: Clayton Woodleys Instagram

Sokotra är än mer avlägsen än vanligt just nu. Turistnäringen är annars öns levebröd men nu gör säkerhetsläget att inga flyg går till ön.

– Vi var de enda turisterna där, säger Jenny Haglund.

Arbetarbladet möter systrarna ute i Bönan hos Birgitta Bergström som låter dem bo hos henne under den nuvarande Sverigevistelsen. Birgitta Bergström är precis som systrarna också ett före detta Furuviksbarn och ordförande för veteranföreningen.

Resan till Sokotra gick från Salalah i Oman. I en cementbåt.

– De sa att det skulle ta 28 timmar. Det tog 40 timmar. Vågorna slog och dieselångorna gjorde att man blev helt snurrig, säger Sara Haglund.

– Dessutom var det snack om att det kunde finnas pirater. Man kände sig ganska liten därute, fortsätter Jenny.

De kom fram till sist för fotograferingen och stannade på ön i fyra dagar. *Klick* – sen gick resan från Sokotra tillbaka till Salalah. I en fiskebåt med ännu sämre förutsättningar. Denna gång tog det också 40 timmar – innan de blev liggande stilla utanför Omans kust i 12 timmar till.

– Vi fick inte komma i land då båten var från Jemen. Vår amerikanska fotograf ringde amerikanska ambassaden. Det dröjde och dröjde, man höll på att bryta ihop, berättar Jenny Haglund.

Maten och vattnet var då slut på båten sedan länge. Glamouren var kanske än mer frånvarande under tillbakaresan.

– Det fanns en livboj på fiskebåten, och massa kackerlackor. Till slut brydde man sig inte när de kröp över en. Vi använde vår kassabok och sminkborttagningslappar som toapapper, berättar Sara.

Var det värt det? För ett par bilder.

– Man får hoppas det. Vi har inte sett resultatet än. Men vi är såna – om vi säger att "Nu ska vi göra det här" då gör vi det också, säger Jenny Haglund.