Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare åka med Upptåget

Under måndagen tog landstingsfullmäktige

i Uppsala län trafikförsörjningsplanen för 2009.


Planen innebär sannolikt att biljettpriserna på Upptåget och linjebussarna höjs med cirka tio procent.

Den borgerliga majoritetens förslag till trafikförsörjningsplan antogs.

Den innebär att 189 miljoner konor anslås till Upplands Lokaltrafik (UL) en höjning med sex procent mot i år.

Malte Burwick, vd på UL, har tidigare sagt att de får svårt att klara sig med taxehöjningar på sex procent som borgarna vill.De styrande ska genomföra en utredning angående stomlinjebegreppet, stomlinjer är långväga resande inom och utom länet med kollektivtrafik där landstinget skjuter till medel.

Landstingsrådet Erik Weiman, m, pekar på att det finns linjer med lågt regionalt resande som han menar ska klassas om till lokaltrafik med kommunala bidrag.
– Om kommunerna inte tar ansvar för sin lokala trafik blir det stora taxehöjningar och eventuellt neddragningar i trafiken, säger Erik Weiman.

Under debatten menade landstingsrådet Sören Bergqvist, v, att majoriteten skjuter över ansvaret på kommunerna.

Landstingsrådet Börje Wennberg, s, pekade på att det i planen fattas 14–24 miljoner för UL vilket innebär höjda taxor med cirka 12 procent eller neddragning av trafikeringen.Han anser att båda alternativen är dåliga då taxorna nyligen höjdes med tio procent. Wennberg poängterade att detta främst slår mot lågavlönade.

S och v ville skjuta till 12 miljoner kronor extra till UL, miljöpartiet 18 miljoner.