Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare att hyra en pensionär – här är de nya reglerna för rot och rut

Avdraget för rot minskas och den övre gränsen för rut sänks. Det får effekt för många tjänsteföretag, bland annat Hyr en pensionär i Gävleborg.
– De nya reglerna torde märkas på vår omsättning, säger vd Josef Lund.

Det var hans svärfar Folke Rahm som startade företaget 2006 i Bollnäs. Han gav pensionärer med yrkesbakgrund en möjlighet att på lagligt sätt fylla på sina pensioner. Han var först med idén i Sverige. Den enskilda firman blev ett aktiebolag så småningom och sedan två år tillbaka är Josef Lund vd i företaget som vid senaste bokslutet omsatte drygt tio miljoner kronor och betalar ut löner till runt 80 pensionärer varje månad.

Sätet finns fortfarande i Bollnäs, men huvudkontoret ligger i Gävle och administrerar verksamheten som spritts till Uppland, Västmanland, Dalarna och Härjedalen. 2015 utsågs Hyr en pensionär till ett av Gästriklands 50 Framför-företag.

– Jätteroligt att bli uppmärksammad på det sättet. Vi har arbetat noga med att minimera reklamationer, skaffat bra medarbetare och det har märkts på omsättningen som stadigt ökat.

Avdragsmöjligheten har förstås varit en framgångsfaktor, men Josef Lund menar också att det funnits en ouytnyttjad nisch. En del jobb handlar bara om några timmar och är för små för att mindre företag överhuvudtaget ska räkna på dem. Där har i stället vitala pensionärer sett en möjlighet.

– En del jobbar bara några timmar per månad, andra kan komma upp i 40 timmar. Vi har ingen övre åldersgräns, i Uppsala finns en farbror som målar och är född 1934.

Fördelningen mellan uppdragen är ojämn, 80 procent rot och 20 procent rut. I det första fallet handlar det mycket om altaner, i det andra städning, trädgårdsarbeten och för tillfället snöskottning.

Sedan nyår får 30 procent av arbetskostnaden i rot att dras av jämfört med 50 tidigare. Det maximala rutavdraget halveras till 25 000 kronor för dem som inte fyllt 65 år.

– Rut kommer inte att påverkas, det krävs många städtimmar för att komma upp i 25 000 kronor, menar Josef Lund. Däremot kommer rot att minska. Delvis beroende på en mättad marknad, efterfrågan har varit stor under hela 2015. Men det vore dumt att helt ta bort avdragen. Det skulle göra svartjobben attraktiva igen.