Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare fjärrvärme för villaägare i Skutskär

Fjärrvärmen i Skutskär blir 2 400 kronor dyrare nästa år för en normal villaägare.
Det står klart efter att förhandlingarna mellan Älvkarleby fjärrvärmebolag och Stora Enso är klara.

– Avtalet är väldigt mycket dyrare, trots det är det ett bra avtal. Jämför man med vad andra får betala för energin, oavsett om man köper eller producerar själv, så har vi fortfarande ett lägre pris, säger Claes Forsberg, vd, Älvkarleby fjärrvärmebolag.

Värmebolaget har 220 kunder, varav 175 villaägare. Älvkarleby kommun och det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus är två stora kunder.

I slutet av förra veckan informerades kunderna om de kraftiga höjningarna.

Villaägarna får en höjning på 16 procent från 1 april, medan företagare, kommunen och Älvkarlebyhus får en höjning på 21 procent från årsskiftet.

För en villaägare med en förbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär det en höjning på 2 438 kronor per år.

Enligt Forsberg mottogs höjningen på ett bra sätt. Att Stora Enso måste ta ut marknadsmässiga priser hade kunderna förståelse för.

– De tar det med fattning. De är väl medvetna om att de har haft det väldigt bra. Jämfört med olja och elvärme är det fortfarande halva kostnaden efter prishöjningen, säger Claes Forsberg som inte är orolig för att höjningen ska skrämma bort kunder.

– Vi har fortfarande ett mycket attraktivt pris, samtidigt har vi en värme som från årsskiftet är helt fri från koldioxid.

För Älvkarlebyhus innebär det en kostnadsökning på 1,5 miljoner kronor.

– Självklart påverkar det oss, men vi kommer inte att gå ut och begära någon hyreshöjning nu, det blir inte förrän i vår, säger Eva Henebäck, vd för Älvkarlebyhus.

Älvkarleby fjärrvärmebolag har sedan 1985 fått gratis spillånga från Skutskärsfabriken.

När avtalet skulle förhandlas om i oktober flaggade Stora Enso för att de måste ta ut marknadsmässiga priser för värmen för att förbli konkurrenskraftiga.

Claes Forsberg, vd, Älvkarleby fjärrvärmebolag

Dyrare fjärrvärme för

villaägare i Skutskär