Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare mat – billigare disk

Utrustad med bil, gott om tid och god kondition är det möjligt att svepa åt sig en matkorg som är betydligt billigare än den som samlas ihop av billösa, stressade och hastande.

Annons

Och det går att peka ut den billigaste butiken eller stormarknaden: Ica Kvantum Fjällbacken. Med Ica Maxi i Gävle och Sandviken strax efter. Några hundra billigare varje gång ger ett par tusen om året.

En sorts klassmässig orättvisa där, som så ofta.

Den som har resurser kan spara, den som har det knapert har inte ens råd att handla i den billigaste affären, den ligger ofta i periferin eller i Hemlingby och borta i Valbo.

PRO, som i går presenterade sin årliga prisundersökning, pekar ut sina medlemmar som drabbade, pensionerna urholkas av stigande priser och regeringens välvilja mot de som arbetar och motvilja mot att kompensera pensionärerna.

En tusenlapp för jobbarna, några kronor för pensionärerna. De får det sämre när andra får det bättre på marginalen; en medveten strategi från alliansregeringen.

Mot de billigaste, och mest välutrustade, köptemplen kan ställas den lokala butiken inom promenadavstånd. Tillägget för den sortens bekvämlighet kan summeras till ett par hundra kronor varje gång slutsumman når över 1 500 kronor. Samma sak där, närheten och enkelheten kostar några tusen utslaget över ett år.

En tredje faktor kan också vägas in: Vilken butik är bäst? Var finns de grönaste grönsakerna, den färskaste färskpotatisen och mest bastanta basmaten? En fråga som avgörs av den enskilde konsumenten, som lärt sig att undvika vissa butiker och favorisera andra.

Under åren har konkurrensen skärpts och butikernas sortiment breddats. Det är nu möjligt att jämföra välsorterade svenska butiker med de bästa i Europa. Priserna väger allt mer jämt, även om Sverige fortfarande ligger högre än snittet i EU.

Och en reflektion från den som ganska regelbundet handlar i södra Europa; kvaliteten på svenskt bröd är i varje jämförelse förödande. Och grönsakerna, hämtade direkt från lokala producenter, är överlägsna det som erbjuds i varje Ica- och Konsumbutik.

Men gemensamt för alla är att maten blivit dyrare sedan förra mätningen. Den stora undersökningen, i regi av PRO:s tusenfotade kontrollanter, visar att priserna gått upp med sju procent, men också att tvätt- och diskmedel blivit tydligt billigare.

Men varför kärnvetemjöl blivit 37 procent dyrare, herrgårdsosten 24 och Bregott 28 procent dyrare är inte lätt att veta.

Går det att hänvisa till internationella prisökningar och den sviktande konjunkturen? Eller handlar det om att producenterna sopar åt sig större marginaler och högre vinster? Kanske handlar det om att konsumenterna slagit av på uppmärksamheten inför stigande priser?

När PRO summerade sina inköp nådde genomsnittskorgen 1 592 kronor, Ica Maxi lade sig några hundra lägre. Konsum har fortsatt svårt att konkurrera med priserna och små lokala servicebutiker lägger sig långt över genomsnittet. Den sortens nära bekvämlighet kostar, men är kanske värd priset.

Mer läsning

Annons