Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare skinka till jul

Räkna med dyrare skinka, korv och sylta i jul.
Bonden får 12 procent mer för grisen än i fjol.

Än så länge är detaljhandelns skinkpriser till jul en väl dold affärshemlighet.
– Vad vi sätter för priser i julhandeln får du mig inte att säga någonting om i dag, säger Torbjörn Lithell, affärsområdeschef för kött på Axfood, som har knappt en femtedel av den svenska mathandeln.
Men samtidigt står det klart att foderpriserna drog iväg rejält tidigare i år. Förra året såldes den kokta skinkan på många håll för 60–70 kronor kilot och om skinkpriset över disk följer ersättningen till bonden blir det lite dyrare i år.
– Bonden får ungefär 12 procent mer för grisköttet i dag än han fick förra året, säger Lithell.
Det betyder att det mesta på julbordet riskerar att stiga med ungefär lika mycket, julkorv, köttbullar, prinskorv, kalvsylta och revbensspjäll.
Men sedan julskinkepriserna förhandlades fram mellan charkföretagen och handeln under hösten har priserna vänt. Det betyder också att köttpriset kommer att falla under nästa år, även om det kanske inte slår igenom på julskinkan.
– Jajamän, nu ser vi diskussioner åt andra hållet, priserna kommer att gå ner och det kommer att slå igenom under första halvåret 2009, säger Lithell.