Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster statistik över drunknade

Annons

I april hade redan 17 personer drunknat från båt i Sverige.
Ifjol var siffran för samma tid 8 personer. Det är en fördubbling av antalet drunkningar på ett tertial. Statistiken från Svenska Livräddningssällskapet* är dyster men kan förebyggas med enkla medel, t ex genom att använda flytväst. En lag om flytväst ombord på fritidsbåtar kan rädda livet på 30 svenskar varje år.
"Att ha den på sig är upp till var och en, men det ska finnas flytvästar till alla ombord. Därför bör en sådan lag införas" säger Mats Eriksson, VD för Sweboat - Båtbranschens Riksförbund.
Vid segling, paddling eller fiske är det viktigt att använda flytväst. Många anser sig kunna simma men saknar ofta förståelse för våra kalla svenska vatten. Om olyckan är framme på våren, när det bara är några få grader i vattnet, är det lätt att gripas av panik och drabbas av hypotermi, dvs så stark nedkylning att kroppens funktioner kraftigt försämras eller upphör. Är det långt till land och man saknar flytväst är man mycket illa ute.
Risken att ådra sig en skada vid eventuell kantring eller i samband med att man ramlar över bord är också stor, t ex genom att slå i reling, motor, sten eller botten, vilket i hög grad kan påverka ens förmåga att ta sig upp i båten eller på land igen. Även vid sådana tillfällen är flytvästen en enkel och pålitlig säkerhetsåtgärd.
Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att 325 människor drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste 10 åren, om dessa personer burit flytväst hade ca 75 procent av tragedierna kunnat undvikas, vilket motsvarar 240 människoliv.
I 9§ Sjölagen läggs ansvaret för säkerheten ombord på båten hos befälhavaren. Men det finns i dagsläget ingen lag på att flytväst ska finnas ombord på fritidsbåtar.
Den typiska olyckan med fritidsbåt är då en äldre man på egen hand ger sig ut på sjön till exempel för att fiska. Turen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Han använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord, om han använt flytväst hade hans chanser att överleva ökat kraftigt.
Flytvästen bör jämföras med bilens säkerhetsbälte som när det infördes möttes av kritik. Idag är bältet en självklarhet för de flesta och har räddat tusentals liv.
– Det finns flytvästar för alla aktiviteter på sjön, för alla åldrar, i alla storlekar och i alla prisklasser. Moderiktiga och smidiga flytvästar finns i många olika varianter. En flytväst kostar från tvåhundra kronor och är därför en billig livförsäkring. Med andra ord, det finns det inga förnuftiga argument för att inte använda flytväst, säger Mats Eriksson.

Mats Eriksson, VD, Sweboat

Mer läsning

Annons