Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystert 2009 för konstmarknaden

2009 kan bli ett svart år för konstmarknaden. Den globala konstförsäljningen som i decennier slagit försäljningsrekord på försäljningsrekord har drabbats hårt av finanskrisen, uppger nyhetsbyrån Reuters. På de stora auktionshusen Sotheby’s och Christie’s har de förväntade priserna sjunkit med omkring 30 procent. Även på konstmässor som Art Basel Miami Beach och på gallerierna har priserna fallit kraftigt.

– Vi har sett det på alla tillgångar som investerare rusade till så sent som för ett år sedan – inklusive olja, ädla metaller, fastigheter och konst, säger Baird Ryan, chef för Art Capital Group, en bankverksamhet som enbart koncentrerar sig på konst.

Ett konkret exempel på den tvekan som nu drabbat konstvärlden är försäljningen av ett självporträtt av den brittiske konstnären Francis Bacon. Priset på hans målningar har skjutit i höjden de senaste åren, ett verk såldes för motsvarande drygt 650 miljoner kronor i maj. Men självporträttet nådde inte ens utropspriset på 190 miljoner. Inte heller verk av Andy Warhol och Roy Lichtenstein har kunnat säljas till förväntade priser. (TT Spektra)