Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystra framtidsutsikter på budgetfullmäktige

Tuffa tider väntar. Det konstaterades under gårdagens budgetfullmäktige i Ockelbo. Men trots oro och varningsflaggor kunde samtliga partier enhälligt godkänna budgeten inför de kommande åren.
– Men håll hårt i pengarna, varnade Thorsten Åstrand, c.

Det finns många orosmoment i kommunens ekonomi inför de kommande åren. När kommunfullmäktige i går kväll skulle ta beslut om en budget inför 2009-2011 var både socialnämndens och utbildnings- och kulturnämnden uppe i talarstolen och varnade för att det kan bli svårt att klara ekonomin.

Anna Schönning, s, utbildnings- och kulturnämnden, flaggade för att både SFI, svenska för invandrare, och förskolan – där man i dag har femton platser för lite – kan komma att bli dyrare än väntat. Mats Åstrand, s, socialnämnden, påminde om att enstaka sociala ärenden kan påverka ekonomin rejält i små kommuner och varnade för att lågkonjunkturen kan leda till att fler tvingas vända sig dit. Trots det yrkade båda bifall för budgetförslaget.

I november tog fullmäktige beslut om att höja kommunalskatten med 70 öre, en höjning som ger kommunen omkring 6,9 miljoner extra i plånboken per år. Men tanken är inte att pengarna ska användas ute i verksamheten. De ska gå till att utöka investeringsnivån för att kunna låna pengar till investeringar på Perslunda, förskolan och kosten. Skattepengarna är också tänkta att användas för pensionsskulden, visionsarbetet, till utveckling och oförutsedda utgifter.

Thorsten Åstrand, c, sade sig ändå ha stort förtroende för att nämnderna har tillräcklig kontroll över verksamheten och att man ska klara de tuffa tiderna som väntar.

– Trots dystra tider ser jag optimistiskt på framtiden. Men håll hårt i pengarna.

Kommunalråd Magnus Jonsson,s , tog också upp problemet med de frysta statsbidragen till kommunerna och efterlyste ett stimulanspaket från regeringen för att hjälpa kommunerna genom lågkonjunkturen.

– Fortsätter de här tiderna kommer vi att få det oerhört tufft i vår kommun.

De enda som hade invändningar mot budgeten var vänsterpartiet som ville tillsätta en tjänst i bygg- och miljö för att arbeta med förbättringar av de enskilda avloppen i kommunen. Men efter en kort ajournering ändrade fullmäktige på en formulering i budgetförslaget. Då kunde förslaget godkännas av samtliga ledamöter i fullmäktige.