Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ecpat kan hjälpa dig hitta en schyst turistort

/
  • I Phukets turistbyar säljs unga kvinnor öppet till västerländska män, bara några hundra meter från familjer som lugnt badar på fina stränder. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
  • Tortyr förekommer nära turisthotell i Turkiet. Bilden föreställer den fina stranden i Side.
  • Amnesty International riktar grov kritik mot Turkiets brott mot mänskliga rättigheter. På bilden en restauranggata i Side.
  • Hong Kong i Kina. Bakom vackra parker och tempel räknas Kina av Amnesty International till de mest kritiserade förtryckarregimerna.
  • Kvinnor förtrycks och tillåts sällan komma i kontakt med turister i Egypten. Kvinnan på bilden i Sharm el Sheikh har inget med artikelinehållet att göra.

Många populära turistländer kränker sina medborgare och bryter mot internationella överenskommelser på olika sätt. Hur ska man som turist ställa sig till det? Researrangörerna satsar allt mer på socialt engagemang. Men bryr vi oss egentligen om vad som händer utanför semesterorten?

Annons

Många resenärer hör av sig till Amnesty International och frågar om det är lämpligt att åka till regioner där mänskliga rättigheter kränks.

– Amnesty tar inte ställning för bojkotter mot enskilda länder. Men vi rekommenderar resenärer att läsa på om den politiska situationen i det länder man besöker, säger Amnestys presschef Elisabeth Löfgren.

Genom våra resor riskerar vi att ge mycket pengar till regimer som torterar och mördar oskyldiga. Eller ännu värre: Svenska turister utnyttjar själva ungdomar sexuellt i bland annat Thailand.

Elisabeth Löfgren anser att de stora resebolagen kan påverka regeringars politik och därför har ett stort ansvar. Turistguider på plats kan upplysa resenärerna om att landet tillämpar dödsstraff och torterar oliktänkande.

– Till exempel var en kvinna som kontaktade mig uppskrämd efter att ha fått se grov tortyr intill hennes hotell i Turkiet och tyckte att reseföretaget borde upplyst henne om att sådant kan hända där.

De stora researrangörerna är också allt mer socialt aktiva på de orter dit de säljer resor. Fritidsresor anställde förra året Jim Hofverberg som ansvarig för miljö- och etiska frågor.

Hur kunde Fritidsresor förhindrat att burmesiska arbetare på ett hotell på Koh Samet i Thailand, som ni har med i er katalog, tjänade 25 kronor per dag för 14 timmars arbete?

– Fritidsresor äger inga hotell i Thailand och det är omöjligt för oss att kontrollera alla underleverantörer. I våra kontrakt med hotellen står att de ska inneha alla tillstånd som krävs för att bedriva verksamhet och att de självklart ska följa landets lagar och regler, förklarar han.

Liksom de andra stora resebolagen har Fritidsresor implementerat Ecpat:s ”Uppförandekod för researrangörer mot barnsexhandel” (se faktaruta), grundad på FN:s konvention om barns rättigheter.

– På senare tid har vi förstärkt det arbetet. Nu omfattas inte bara hotellen utan även alla vi samarbetar med, som restauranger och dykcenter, av uppförandekoden. Dessutom har vi skapat en snabb rapporteringsgång till rikskriminalerna i Norden, berättar Jim Hofverberg.

– I vårt arbete med Ecpats uppförandekod jobbar vi främst med de hotell vi anlitar. Men Fritidsresor stödjer även en lokal organisation i landet som arbetar mot barnprostitutionen där.

Även för Ving är arbetet mot sexuellt utnyttjande av barn viktigt:

– Alla ägare till de hotell vi anlitar skriver under Ecpats uppförandekod och skall agera om de ser barn utnyttjas. Att det efterlevs kontrolleras regelbundet av personal på plats och brott mot policyn resulterar i avslutande av samarbete med hotellet, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Kritiska turister har sagt att resebolagens dokument bara är papperstigrar och att de inte tar problemen på allvar så länge det hotar företagens ekonomiska vinster. Ving fick i höstas hård kritik för att boken ”Prostitutionsguiden”, riktad till skandinaviska män som vill köpa sex i Thailand, låg öppet i receptionen på ett av Vings största hotell på Phuket. Det påstods att platscheferna kände till detta under lång tid. Men ingen hade protesterat förrän journalisten Jennie Dielemans skrev om det i sin bok ”Välkommen till Paradiset”.

Elisabeth Löfgren ifrågasätter att arrangörer som Apollo, Fritidsresor och Ving har kvar hotell i till exempel Patong på Phuket, där omfattande prostitution med unga kvinnor förekommer. Receptionister som låter sexsäljare följa med turister i charterhotellen bryter mot lagen, eftersom prostitution är förbjudet i Thailand. Men det är ett problem reseföretagen sällan protesterar emot:

– De borde ta upp frågan på hög politisk nivå och hota med att flytta sin verksamhet om situationen inte förbättras. Om stora turistinkomster riskerade att försvinna skulle myndigheterna säkert agera.

Amnesty International vill inte göra någon ”värstinglista” över de länder som kränker mänskliga rättigheter. Men allt fler medvetna resenärer efterfrågar i dag en fördjupad journalistik som tar upp sociala problem på turistorter, vilket de menar skulle göra reportagen bättre och mer trovärdiga.

– En välinformerad turist som till exempel studerar Amnestys årsrapporter kan påverka situationen för många människor som lever i stort lidande och förtryck i dag. Men etiskt resande är alltid individens ansvar i slutändan, menar Elisabeth Löfgren.

andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons