Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eden Lake

Eden Lake
Filmstaden, Gävle
Regi: James Watkins. Medverkande: Kelly Reilly, Michael Fassbender, Jack O'Connell med flera.

Ett tomtebolyckligt par åker ut till en sjö för att campa under en romantisk weekend, killen har med sig en ring, han tänker fria vid strandkanten i brasans sken. Ack så han bedrog sig.

"Eden lake" är utan tvekan en av de mest otäcka och nattsvarta filmer jag någonsin har sett. När en halvtimme passerat, när ett uttråkat ungdomsgäng börjar småtrakassera paret och killen börjar tjafsa tillbaka och en våldsspiral börjar eskalera, märker jag att mina käkar pressas ihop för att aldrig åter släppa. En timme senare har frasen "eskalerande våldsspiral" fått en helt ny betydelse. Och herre Jesus vad mina käkar värker.

Upplägget i "Eden lake" är inte komplicerat, snarare banalt. Men det otäcka är att det brutala frossande i hat och våld som filmens sista timme utgör ter sig så realistiskt och på ett skrämmande sätt rättmätigt. När Stanley Kubrick skildrade brittiskt ultravåld utfört av uttråkade ungdomar i "Clockwork orange" var det satir, i "Eden lake" snart fyra decennier senare känns det som verklighet i ett samhälle utan kompassriktning. När huvudpersonen Jenny - fantastiskt spelad av Kelly Reilly - framåt slutet passerar alla moraliska gränser och slår tillbaka mot sina förövare med brutal kraft, kan jag inte känna annat än en fadd smak av glädje i min hoppressade mun.

Nej, jag är inte stolt. Men det bör vi å andra sidan inte vara över det samhälle vi skapat och som här visas upp heller.