Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Lättings - Kultura

Chocken har lagt sig. Nu startar Lättings personal om på Alderholmen där det en gång startade. Konceptet är det samma, men namnet är nytt: Kultura.

I november förra året avslöjades de ekonomiska oegentligheter som skickade kulturföreningen Lättings i konkurs. Verksamheten fortgick på sparlåga fram till nyår innan dörrarnas stängdes för gott på gamla fängelset på Hamiltongatan.

Ett tjugotal anställda förlorade sina jobb och massor med deltagare sin sysselsättning. Det var en smärtsam tid för alla inblandade.

Jasim Tourabi kom med i Lättings som 16-åring då verksamheten bedrevs i ett av magasinen på Alderholmen. Utan Lättings, som riktar sig till människor som inte funnit sig helt till rätta i tillvaron, hade han i dag varit förlorad, säger han.

– Lättings har räddat mig. Först var jag bara där som deltagare och de senaste åren som anställd och jobbat med teater. Att det tog slut går att acceptera, men konceptet med socialt arbete är alldeles för viktigt för att det ska gå förlorat.

Han skingrade sina tankar som statist i Folkteaterns mastodontföreställning om Faust. Samtidigt började han dra i trådarna för en fortsättning och kontaktade Charlotte Lindfors, Jimmy Holmgren och Robert Stigenberg. Efter Lättings har alla hankat sig fram med att antingen plugga, jobba extra eller vara barnledig.

– När allt föll samman var det så många som visade lojalitet och stöd. Hjärnan gick på högvarv och vi väntade länge på att någon annan skulle ta initiativ, men till slut bestämde vi oss för att göra det själva, säger Charlotte Lindfors.

Ett lyckligt sammanträffande var att studieförbundet NBV samtidigt funderade på att starta en teatergrupp. Det har nu utmynnat i ett samarbete som blir konkret i nästa vecka. Från 1 juli hyr NBV i tre år framåt en fastighet på Drottninggatan på Alderholmen med Gevalia som närmaste granne. Om ett halvår kommer fastighetens två plan om vardera 650 kvadratmeter att stå till förfogande. Det blir ett föreningshus, en mötesplats med kafé och olika verksamheter.

En av dessa är Kultura. Som med teater, film och musik som utgångspunkter kommer att bedriva ett socialt arbete där alla är välkomna och där tron på den enskildes förmåga är av avgörande betydelse.

– Det blir både daglig verksamhet och olika projektarbeten. Redan i höst räknar vi med att komma igång med barnteater, säger Charlotte Lindfors.

Från att ha varit anställd personal får de nu axla ett betydligt större ansvar. De betonar att de behöver allt (ekonomiskt) stöd de kan få. Bland gamla kontakter är förtroendet fortfarande intakt, och från kommunen och Arbetsförmedlingen har signalerna varit positiva. Att verksamheten fyller ett behov tycks alla vara överens om.

– Visionen är att vi ska bli många igen och öppna för både skapande och utställningar, säger Jasim Tourabi.