Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter några tagningar kommer en twist till sist

/
  • GLAMMIGARE PÅ ARBETARBLADET. Så här skolades också Jens Fischer – gammal Bessemer-elev och ett av crue-namnen bakom ”Änglagård”. Så vem vet, kanske en del av de 15 klasskompisarna vid Bessemergymnasiets film- och tv-program också kommer att göra filmkarriärer. Något som Arbetarbladets Teths Åhs, som spelar damen på bänken i klassens kortfilm, inte lockas av. ”Då är det glammigare att jobba på Arbetarbladet, där regnar det i alla fall inte in.”

Stadsparken, Sandviken klockan 13.06

Regissör, kameraman och ljussättare riggar upp steady-kameran i skyddet av ett parasoll, medan huvudrollsinnehavarens hjälm är dennes enda skydd från regnet som öser ner över inspelningsplasten i Stadsparken.

Annons

 

En bit ifrån sitter hans motspelare på en parkbänk, försjunken i en dagstidning, under ett paraply. Den enda rekvisita som inte finns i manus.

”Tystnad, och tagning”.

Huvudrollsinnehavaren Daniel Larsson från Hofors både är och spelar mopedist, laddar, och ska i farten göra ett fräckt sladdstopp framför kvinnan, och sedan cirkla några varv runt henne.

”Om jag ska vara en grinkäring vill jag inte vara med”, svarade jag Pelle Larson, när han frågade om-jag-ville-ha-rollen för nån vecka sen.

Pelle, liksom övrig crew går sista året på Bessemergymnasiets film- och tv-program i Sandviken, och har raggat skådisarna till filmen.

”Sista” i dubbel bemärkelse eftersom programmet – trots framgångsrika tidigare elever – läggs ner i vår.

Nu befinner vi oss mitt i filmens handling och twist, och Pelle ger mig instruktioner.

– När Daniel bromsar in ska du se upp från tidningen, följa honom förvånat med blicken, och när han börjar cirkla runt dig ska du flirta lite blygt och skratta till.

Jeansen är blöta in på skinnet, skorna fulla av regn, och tidningen tung av regn. Och Daniel får inget grepp i den plaskblöta asfalten och får därför inte moppen att resa sig, och scenen tas om tre gånger.

Allt medan tidningen blir tyngre och tyngre. Rädda scenen genom att bläddra fram en torr sida kan jag ju inte, kommer jag på då tidningen viker sig.

Men precis då funkar allt, förutom att jag tittar in i kameran, och scenen tas om en fjärde gång.

Sen sätter vi den, och Pelle gör tummen upp.

Det är de 15 film- och tv-kompisarnas tredje år som inletts med ett så kallat större projekt med ny teknik och gruppkompetens på schemat. Av en dags inspelningsarbete ska det bli en kortfilm på 3–4 minuter.

Den nya tekniken finns i en inhyrd steady camera, som gör det möjligt att exempelvis sväva utan skakningar.

Projektets andra del, gruppkompetens, ger träning i gruppdynamik, eftersom film är en produkt med många viljor och ledare. Projekt av det här slaget ger inte bara duglighet och erfarenhet, utan förverkligar även och sätter drömmar på prov.

En del av eleverna lever drömmen redan nu, som Henrik Eriksson som vill bli manusförfattare, medan andra inte riktigt vet vad studierna ska leda till. Eller som Maryam Mitzajee – som visste redan när hon började att film- och tv-programmet var ett felval.

– Jag vill bli dataingenjör, men kom inte in första gången jag sökte.

Vad filmens twist är?

När filmens yngling i slutscenen tar av sig sin hjälm är han en 65-årig man.

Annons