Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter sextrakasserier- utredningen läggs ner

Nu förklarar Uppsalapolisen varför en förundersökning om sextrakasserier mot en ung kvinna som bor i Tierps kommun lades ner.

En ung kvinna polisanmälde att hon sextrakasserats av en man och polisen inledde en förundersökning, som nu lagts ner.

Polisen har lämnat få uppgifter, men kvinna har själv skrivit en text på internet som lästs av tusentals personer och Arbetarbladet har även pratat med henne.

Kvinna uppgav att en man har förföljt kvinnan, tittat in i hennes fönster, ringt från hemligt nummer och hotat med våldtäkt. En kväll väntade mannen utanför hennes port, hon blev livrädd, men en taxichaufför såg till att kvinnan kom hem.

Hon gick ut med uppgifterna för att varna andra unga kvinnor i Tierps kommun.

Förundersökningsledare Henrik Lindström vid Uppsalapolisen förklarar varför ärendet lades ner.

– Vi gick igenom det och en person hördes. Men bevisningen är inte tillräckligt stark. Skulle det framkomma fler uppgifter kan vi ta upp det igen.

Brottsrubriceringen var ofredande, enligt Henrik Lindström.

– Det är generellt svårt att utreda stalkningsfall. När offer och gärningsman känner varandra kan det vara enklare.

Han för också ett resonemang om sociala medier.

– Det handlar inte om offret i det här fallet, men allmänt sett, finns det problem och risker med sociala medier. Folk kan bjuda in till att andra förföljer dem eller agerar brottsligt.