Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skolmats-stormen – så tycker eleverna om sin internationella matvecka

I veckan rasade SD-ledamoten Agneta Colantoni mot att det under en vecka bara skulle serveras internationell mat i skolan.
Men eleverna på Högbergsskolan som Arbetarbladet pratar med håller inte med.

– Alltså det är en vecka, fem dagar det är vad det är inte så länge. Man klarar sig utan köttbullar och pannkaka en vecka, säger en av eleverna.

Läs också: Vrede mot matvecka efter SD-ledamotens Facebook-inlägg

I veckan har flera skolor i Tierps kommun fått äta mat från världens alla hörn. På torsdagens lunch på Högbergsskolan i Tierp serverades det Massaman curry med nötkött , kryddor som ingefära och kanel i kokosgrädde satte sin prägel på rätten.

Elever från andra året på naturvetenskapliga programmet sitter och äter i den upprustade matsalen. Det är Isak Eksell, Charlotta Wahlgren, Ellen Persson och Nadia Sultan Moussa som låter sig väl smaka av maten som serveras.

– Maten är lika bra nu som alltid, gratis och jättebra mat. Med fint salladsbord som man kan ta om man inte gillar maten, säger de.

– Det är kul med variation, fortsätter de.

Agneta Colantoni (SD), är ledamot i kommunfullmäktige i Tierp och sitter även med som ledamot i kommunens integrationsberedning. Hon lade fjärde mars ut ett inlägg på Facebook, där hon uttryckte sitt missnöje över menyn med temat Världens mat i Tierp. "Dags för föräldrar att agera", skrev hon.

– Det är osmidigt och oprofessionellt. När man är så högt uppsatt ska man klara av att inte säga sådana saker. Man gör inte så, säger eleverna.

– Det är ju inte så mycket mat som är "svensk" precis. Till och med våra köttbullar kommer från Turkiet, fortsätter de.

– Alltså det är en vecka, fem dagar det är vad det är, inte så länge. Man klarar sig utan köttbullar och pannkaka en vecka.

– Det är inte så att själva maten rest från hela världen. Det är bara kryddorna som är annorlunda.

Lunchen är slut och tallrikarna är tomma. Eleverna plockar undan och tackar kökspersonalen för maten.

– De är underbara eleverna här på skolan, säger Kajsa Vennelin, köksansvarig.

– Världens mat-veckan har fungerat jättebra här. Det är flera av eleverna som blivit stolta när maten kommer från deras hemland. Vi försöker att använda kryddorna och göra tillbehör som passar på vårt salladsbord också. Det är mycket goda kryddor. Spiskummin och koriander, Oj oj, vad gott, fortsätter, Kajsa Vennelin,