Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter vapenvilan?

Vapenvilan avslutas i dag men vapnen kan förbli vilande i väntan på Obama och det israeliska valet i februari.

 Två alternativ är då möjliga: Den nya administrationen i Washington tar initiativ till nya förhandlingar.

Den nyvalda högerregeringen intensifierar kriget mot Gaza och de instängda palestinierna där.

Ett massivt intåg kan då inte uteslutas. Gaza läggs under israeliskt styre, ännu en del av det tänkta Palestina ockuperas.

Som vanligt i det här småskaliga kriget är det svårt att upptäcka några ljusare ögonblick. Några år av ”förhandlingar” har inte lett framåt, den palestinska staten är lika avlägsen som någonsin och den israeliska ockupationen förblir folkrättsvidrig.

Några fakta kan ändå behöva upprepas: USA sluter upp bakom Israel, med vapen och dollarmiljarder. Acceptans av Israels kärnvapen. FN:s många resolutioner viftas bort av regeringen i Jerusalem.

Den sammanhållna palestinska staten, som skulle etableras vid sidan av Israel, är redan uppstyckad, åtskild och fragmentariserad. Några palestinska öar i ett hav av ockuperad mark är allt som återstår.

Jerusalem, tänkt huvudstad för både palestinier och israeler, förblir en judisk stad.

Hamas, som röstades fram i ett fritt val som delvis arrangerades av USA, sitter hukande i det isolerade Gaza. Några retoriska utfall mot Israel är allt som återstår av den folkliga regeringens legitimitet. Väst tar avstånd och ansluter till den amerikanska hållningen: terrorister.

De raketer som skickas mot närmaste israeliska städer och byar apteras av små utbrytargrupper, och gör ingen större skada. När raketerna singlar ner på israelisk mark kommenderas stridsflyg och helikoptrar mot verkstäder och hus inne i Gaza.

EU, som har ett starkt mandat att påverka parterna, stärker ensidigt banden med Jerusalem. Det måste räknas som ett stöd för den rasistiska ockupationspolitik FN fördömer.

Sverige ställer in sig bakom Bryssel och den upptagne Bildt prioriterar andra konflikter, senast kriget i Afghanistan där han skickat svenska soldater ut i ett amerikanskt krig.

Svensk Israel-information, ansluter till den oreflekterande och helt okritiska hållningen mot Israel. Samfundet sänder ut pamfletter vars huvudinnehåll är obrottslig lojalitet med den judiska staten.

En del av den lojaliteten inrymmer bosättare som etablerat sig på palestinsk mark. Snåriga resonemang leder fram till att bosättningarna är lagliga och en del av Israel.

Och framtiden, efter valet i februari, måste målas i de mörkaste färger. En extrem högerregering kan ta över efter Ehud Olmerts korrupta ministär. Ett nytt krig är mer troligt än ömsesidiga eftergifter och förhandlingar. Obama förblir ointresserad av den palestinska tragedin. En rasistisk stat framför våra ögon, och ingen gör något. Märkligt.