Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter vargattacken: Nu kan det bli skyddsjakt

Onsdagens vargattack i Järbo där en hund anfölls har väckt många reaktioner. Inte minst i Järbo där attacken är den andra från varg på kort tid. Nu har en skyddsjaktsansökan skickats in till länsstyrelsen.

I onsdags kunde Arbetarbladet berätta om vargattacken i Järbo där hunden Max blev brutalt anfallen av en varg. Attacken är den andra på kort tid i området. I augusti blev även en kviga dödad av en varg i samma område.

Sara Sundin på länsstyrelsen i Gävleborg bekräftar att det inkommit en ansökan om skyddsjakt och att de alltid handläggs skyndsamt. Hon säger även att hon har förståelse för att människor är oroliga för sina djur, och att hon känner för dem som mist sin hund.

Robert Eklundh är granne med familjen vars hund blev attackerad. Även han tänker skicka in en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen. Han tog emot beskedet om attacken på grannens hund med bestörtning.

– Det är självklart inget kul. Särskilt inte när man själv har djur som jag, säger han.

Han tror att det handlar om samma varg i båda fallen.

Sara Sundin utesluter inte att det kan handla om samma varg som dödade kvigan i augusti.

– Det är tänkbart, det finns ett revirhävdande par i området. Men jag kan inte säga med säkerhet att det är så, säger hon.

Även om hon i nuläget inte vill säga vad som kommer att hända med vargen som attackerade hunden i onsdags nämner hon tre generella punkter som ska uppfyllas, för att skyddsjakt ska bli aktuellt.

– Det ska finnas risk för allvarlig skada för egendom eller tamdjur, det ska inte finnas någon annan lösning och jakten får inte innebära att "artens gynnsamma bevarandestatus äventyras", säger Sara Sundin.

Hur går ni vidare nu?

– Först ska den drabbade familjen få ersättning. Sedan ska vi noggrant gå igenom vad som hänt, säger hon.

I skrivande stund är det oklart när beskedet om skyddsjakt kommer.

LÄS MER:

Grisar jagade bort vargen i Ockelbo

Gävleborg berörs av fler vargrevir än någonsin i modern tid

Varg dödade kviga i Järbo