Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysning: 10 000 i höjd lärarlön

Annons


Debatten om skolans tillstånd rasar för fullt och vi kan dagligen läsa om sjunkande kunskaper hos eleverna och om ökande kvalitetsskillnader mellan skolor.
Men hur vi än vrider och vänder på skolans problem kan vi inte komma ifrån att lärarna är skolans viktigaste resurs. Vill ingen arbeta som lärare är diskussioner om reformer, pedagogik eller styrning av resurser irrelevanta. Ska vi kunna återskapa en jämlik skola av god kvalitet måste vi omgående återupprätta läraryrkets status och locka fler bra lärare till yrket. Inte minst måste vi få de som redan jobbar att vilja stanna kvar.
För att det ska vara möjligt behöver lärarnas löner höjas med minst 10 000 kronor per månad. Lärarförbundet har i sin rapportserie ”Perspektiv på lärarlöner” visat att lärare förlorar minst 10 000 kronor i månaden jämfört med andra grupper med lika lång utbildning. En lärare i grundskolan tjänar idag mindre än en elmontör och ungefär lika mycket som en godshanterare.
De kommunpolitiker som ifrågasätter behovet av att höja lärarlönerna borde begrunda följande alarmerande fakta:
•4 av 10 lärare funderar på att lämna yrket på grund av låg lön, enligt Lärarförbundets undersökning.
•Om de senaste 25 årens minskning i söktryck till lärarutbildningarna fortsätter, kommer den sista behöriga förstahandssökanden att antas till lärarutbildningen 2028. Den främsta orsaken till att unga väljer bort läraryrket är lönen.
Scenariot som framträder borde oroa alla Sveriges kommunpolitiker. Med satsningar på lärarlöner kan vi vända utvecklingen och skapa en skola i världsklass.
Kommunpolitiker som mässar om kunskapssamhällets betydelse för kommunens konkurrenskraft framstår allt mer som illusionister när samma politiker inte är beredda att satsa på lärarna. Detta trots att kommunerna spås gå med miljardöverskott 2011.
Om vi vill att de bästa ska bli lärare måste lönen upp med minst 10 000 kronor i månaden. Först då konkurrerar läraryrket på allvar med attraktiva utbildningar som civilingenjör och civilekonom om de bästa studenterna. Det ska finnas lärare som tjänar 50 000 kronor i månaden.
Lärarförbundet efterlyser nu vart de 10 000 kronorna på lärarnas lönebesked tog vägen – pengarna försvann någonstans mellan universitetet och klassrummet.

Eva-Lis Sirén
Förbundsordförande Lärarförbundet

Mer läsning

Annons