Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertankar

Måste du skriva att jag är 61? frågade Ulf i intervjun intill sedan han läst texten – ”jag är lite rädd om min integritet”.
”Men den sitter väl inte i om folk vet hur gammal du är?” undrade jag.

Annons

Samtidigt förstod jag precis vad Ulf menade.
Jag har också haft svårt att bli bekväm med att vara 60, fast jag vet inte riktigt varför. Så, sedan Ulf och jag lagt på luren, ägnade jag en stunds tankar åt mina år.
Trots att det snart gått ett år sen jag fyllde 60, är jag fortfarande förvånad över att tiden mellan 1947 och 2007 passerade så fort – och med en sådan oreflekterad–känsla–av–evighet.

Utöver journalistyrkets uppgift att inviga och åskådliggöra, finns uppgiften och lusten att väcka tankar och reflektioner. Skapa kontakt mellan världen och läsaren, text och läsare, bland annat genom ett ge möjligheter för igenkännanden och aha-upplevelser. Genom intervjuer med 50+are om hur de lever sin ”tredje ålder” och med professionella som förklarar, vilket är Liv och Lusts syfte.
Förra hösten intervjuade jag Patricia Tudor-Sandahl – psykolog, psykoterapeut, fil. dr i pedagogik och författare – om tiden efter 50. Hennes senaste bok heter Eftertankar. Hennes första, från 1983, Om barnet inom oss, var min första bekantskap med hennes förmåga att med enkelhet och skicklighet förklara den inre och yttre världen.

Patricia Tudor-Sandahl menar att vi 50+are har ett särskilt ansvar i att leva vår tredje ålder så att vi blir goda förebilder för dem som är yngre än vi. En kärlekshandling – också mot oss själva och som inspirerar. Värdighet är ett annat centralt begrepp i Patricia Tudor-Sandahls sätt att se och förmedla tankar om den tredje åldern.
Eftertankar innehåller 230 sidor liv och anteckningar med lika många rubriker – alla mindre än en sida långa. Boken avslutas ”Varje individs högst personliga uppgift är att urskilja det väsentliga i det som man har lärt sig och använda det för att bli lite mer människa”.
I det perspektivet är 60 och 61, liksom 30, 40 och 50, blott siffror.

Mer läsning

Annons